Van 0 naar 100 in 2, seconden: dat is sneller dan een optrekkende Ferrari

Fred van den Driessche zweeft al 36 jaar door het Sallandse luchtruim

Ze zeggen wel eens dat je nooit een tweede kans krijgt voor een eerste indruk. Het is een regel die in de basis wel klopt. Of het nu gaat om het zakenleven of de kennismaking met je toekomstige levenspartner. Gelukkig zijn er wel momenten dat je op een andere locatie een soort van tweede kans in de schoot krijgt geworpen. Dat geldt in ieder geval voor de scribent van dit artikel die zijn hoogtevrees mag overwinnen door in z’n eigen regio in een zweefvliegtuig te stappen.

“Je gaat het gewoon doen! Je gaat jezelf niet weer terugtrekken. Je gaat het gewoon doen.” Ik herhaal het meerdere keren in mezelf om de rust terug te krijgen als ik word ‘ingesnoerd’. Want, als eenmaal dat moment is gekomen dat je van toeschouwer uitgroeit tot passagier is er toch wel sprake van enige spanning. Voor de zekerheid kijk ik nog even of er  een plastic zakje in de buurt is om eventuele vrijkomende maagsappen op te vangen. Check!

“Nou, viel het mee?”, vraagt piloot Fred van den Driessche met een glimlach als we met een lier in no-time naar 400 meter hoogte zijn geschoten en inmiddels stabiel verder zweven. Het eerlijke antwoord is dat de start best wel een dingetje is. Het hart zit even in je keel, maar eenmaal op hoogte is het gewoon genieten van het uitzicht. Helaas is het enigszins bewolkt, maar de contouren van sommige iconische Sallandse bouwwerken en landschapselementen zijn desondanks duidelijk herkenbaar. 

Onze gastheer van vandaag ziet het schouwspel in de lucht al voor het 36ste(!) jaar voorbij komen en blijft ervan genieten. “Ik zweer het je, het gaat echt nooit vervelen. Ook al pak je elke keer dezelfde vlucht, je ziet telkens iets anders. Ik kan dit echt mijn hele leven blijven doen.”

Individuele teamsport

Het was de grootste wens van zijn vader om ooit te vliegen, dus toen de ANWB een cursus aanbood, hapte hij meteen toe. Ook de jonge Fred zag z’n kans schoon, ging mee en was gelijk verkocht. Op z’n eenentwintigste bestuurde hij voor het eerst een zweefvliegtuig. “Wat het zo mooi maakt? Het gevoel van vrijheid. Zo vrij als een vogel. Het onaantastbare, dat heeft me nooit meer losgelaten.”

Het is een jongensdroom die niet ophoudt. Ook nu Van den Driessche inmiddels als zelfstandig ondernemer door het leven gaat. Nadat hij als te oud werd beschouwd voor, maar nog lang niet klaar was met de grafische industrie, bundelde hij dertig jaar ervaring in YourPress Media. Inmiddels is hij samen met een collega op twee locaties, Raalte en Vorden, actief in vormgeving, drukwerkbegeleiding en het maken van websites. Een hectisch bestaan dat hij waar mogelijk even onderbreekt door te gaan zweefvliegen. Het werkt zelfs bijna therapeutisch. “Je moet je echt focussen op het vliegen en dan kun je het werk heel goed loslaten.”

Voor hem en de meeste leden van Aero Club Salland staat het zweefvliegen natuurlijk voorop, maar het is meer dan alleen de strijd met de elementen en de controle over ‘de kist’ zoals men het vliegtuig pleegt te noemen. “In de loop der jaren bouw je echt een band op met gelijkgestemden. Ik durf te stellen dat een groot deel van mijn sociale leven zich hier afspeelt. Je hebt elkaar nodig hebt om naar boven te komen. Ik noem het zweefvliegen dan ook altijd een individuele teamsport.”

Applaudisseren

Het gesprek doen we voorafgaand aan mijn luchtdoop. Dat is maar goed ook, want waarschijnlijk was ik gewoon vergeten te schrijven. Je blijft om je heen kijken. Turend over de Sallands lappendeken of je iets kunt herkennen. Een prachtige ervaring op pakweg tien kilometer van kantoor dat we helaas niet van boven kunnen bekijken. Ook het uitzicht op de Lemelerberg, één van de mooie stukjes natuur in deze omgeving, blijft helaas beperkt. En dan is het na een kwartier tijd om het ‘rondje om de kerk’, zoals het op de club gekscherend wordt genoemd, te beëindigen met een zachte landing waar de piloten van de prijsvechters nog een puntje aan kunnen zuigen. Ik kan de neiging om te applaudisseren gelukkig onderdrukken. Alsof Van den Driessche mijn gedachten kan lezen: “Wil je als kind de vliegerij in, dan is zweefvliegen een hele goede basis. De besturing op basis van de elementen, dat is het fundament van het vliegen.”

Delen:

Deel dit artikel!