Stichting Raalte geeft Ruimte wil talenten binden, boeien en behouden

“We willen echt iets neerzetten dat toegevoegde waarde heeft”

Twee jaar geleden werd ‘Raalte geeft Ruimte’ gelanceerd en sindsdien heeft het initiatief nogal wat stappen gezet. Zichtbaar – van een website met vacatures tot aan deurmatten in het centrum – maar zeker ook minder zichtbaar! Achter de schermen zijn er allerlei ontwikkelingen gaande en dus vindt de nieuw op te richten stichting het hoog tijd voor een update. 

Stichting? Inderdaad! Daar hebben we meteen de eerste ontwikkeling te pakken. Want waar het initiatief voor Raalte geeft Ruimte in de eerste jaren bij de gemeente Raalte lag, wordt er op dit moment gewerkt aan de oprichting van een stichting die Raalte geeft Ruimte gaat doorontwikkelen. “Als gemeente hebben we sinds de start een trekkende rol gehad, maar we willen het echt samen gaan doen met alle stakeholders”, zo vertelt wethouder Breun Breunissen. “Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: talenten binden, boeien en behouden in Raalte.” Marlon Marsman, voorzitter Kring Raalter Werkgevers én nu ook van de kersverse Stichting Raalte geeft Ruimte, knikt instemmend: “Door verder te gaan als stichting, is de kartrekkersrol niet meer alleen voor de gemeente. Zo creëren we een gezamenlijke verantwoordelijkheid en krijgt het initiatief alle aandacht en ruimte om door te groeien. Op dit moment hebben we drie bestuursleden met daaromheen meerdere adviseurs die de belangrijkste stakeholders vertegenwoordigen. In de toekomst willen we dit graag verder uitbreiden met onder andere een bredere vertegenwoordiging vanuit de buurtdorpen.”

Naast het oprichten van de nieuwe stichting, worden er onder de vlag van Raalte geeft Ruimte op dit moment ook meerdere programma’s uitgerold. Belangrijk, zo vindt Marlon. “We willen geen loos merk zijn dat mensen alleen kennen van wat deurmatten, we willen echt iets neerzetten dat toegevoegde waarde heeft. We willen met Raalte geeft Ruimte een kapstok zijn voor verschillende initiatieven”, zo vertelt ze. “Aan de ene kant willen we bestaande initiatieven beter met elkaar verbinden, want waarom los van elkaar het wiel uitvinden? Laten we elkaar helpen en kennis delen. Daarnaast willen we ook bijdragen aan het ontplooien van nieuwe initiatieven. Ons leiderschapsprogramma en mbo-traineeship zijn daarvan mooie voorbeelden. Twee totaal verschillende programma’s voor verschillende doelgroepen, maar wel met één duidelijk doel: talent van alle leeftijden behouden in de héle gemeente Raalte. Dit laatste kunnen we niet genoeg benadrukken, want alle programma’s zijn voor alle dorpen in onze gemeente. Daarom is in de nieuwe stichting in de persoon van Maeike Blauw van Heino Aktief ook een vertegenwoordiger van de buurtdorpen als bestuurslid opgenomen.”

Persoonlijke ontwikkeling  

Vorig jaar september ging het leiderschaps-programma voor het eerst van start met twaalf deelnemers. De reacties waren unaniem positief en dus kon het niet uitblijven: het programma start komend september gewoon weer! “Het is bedoeld voor medewerkers van bedrijven uit de gemeente Raalte die de ambitie en potentie hebben om een leidinggevende functie te gaan vervullen en die daarin willen groeien”, zo vertelt Marlon. “Met dit programma willen we hen daarin ondersteunen, want hoe mooi zou het zijn dat zij in de toekomst die leidinggevende positie bij een bedrijf in onze gemeente kunnen vervullen? Deelnemers maken een mooie persoonlijke ontwikkeling door, maar daarnaast zorgt het programma ook voor verbinding tussen lokale bedrijven. We zijn daarom heel blij dat er in september weer een nieuwe lichting van start gaat.”  

Met Traineeship Salland richt Raalte geeft Ruimte zich daarnaast ook op een hele andere doelgroep: afgestudeerde mbo’ers. “Er zijn voor hbo- en wo-studenten allerlei initiatieven, maar voor mbo’ers is er weinig”, zo vertelt Breun. “En dat terwijl wij in onze gemeente juist heel veel bedrijven in de maakindustrie hebben die staan te springen om vakmensen. Er is ons alles aan gelegen om deze mbo’ers in onze gemeente te houden en we geloven dat dit programma daarbij kan helpen. Hoe? Dit traineeship geeft afgestudeerde mbo’ers die niet goed weten wat ze willen een uniek kijkje in de keuken bij verschillende bedrijven in onze gemeente. In anderhalf jaar tijd gaan zij in periodes van zes maanden bij drie werkgevers naar keuze aan de slag. Daarin kunnen ze in de praktijk gaan ervaren wat ze leuk vinden, waar hun talenten liggen en waar ze graag in verder willen. En hopelijk bevalt het bij één van de bedrijven zo goed dat ze daar definitief willen gaan werken. Voor studenten is het een fantastische kans om een mooie baan te vinden en bedrijven kunnen hiermee potentieel talent binnenhalen. Win-win, toch? In september gaat de eerste lichting van start, dus we roepen mbo’ers heel graag op om zich aan te melden!”

Delen:

Deel dit artikel!