“Stel altijd een overeenkomst op als je gaat samenwerken”

SchoeBroek Advocaten wil niet doemdenken, maar ziet het vaak misgaan.

Het is zo verleidelijk. Je ziet een fantastische zakelijke kans aan de horizon en met wie kun je die uitdaging beter aangaan dan met dat ene familielid, die trouwe vriend of collega met wie je zo’n goede klik hebt. Het eerste jaar gaat het fantastisch. Jullie zitten helemaal op één lijn, maar dan komen ineens scheurtjes in de relatie. De compagnon heeft een andere koers voor ogen en wil liever een winstuitkering dan het geld investeren in het bedrijf.

Herkenbaar? Misschien niet alles, maar vast wel gedeeltes. Heb je het zelf niet aan den lijve ervaren, dan ken je ongetwijfeld wel iemand in jouw omgeving die het heeft meegemaakt. “In het enthousiasme om een zakelijke uitdaging op te pakken, wordt vaak niet goed genoeg nagedacht over de samenwerking. Als dan plotseling een kink in de kabel komt en het vertrouwen weg is, wordt het helemaal ondoorzichtig. Stel dus altijd een overeenkomst op als je gaat samenwerken. Dat hoeft niet altijd heel formeel. Ook een mailwisseling, waarin drie belangrijke punten zijn uitgewerkt, kan heel verhelderend zijn”, geven Marian Ellenbroek en Christa Schoemaker van SchoeBroek advocaten & mediators aan.

Loopgravenoorlog

Volgens de grondleggers van het kantoor met vestigingen in Deventer en Raalte is het aan de orde van de dag. Eerst is het allemaal rozengeur en maneschijn en dan pakken de donkere wolken zich ineens samen. En wil één van de twee zelfs de samenwerking verbreken. “Velen denken dat je dan terug kunt vallen op bepaalde wettelijke bepalingen, maar zo simpel is het niet. En om een loopgravenoorlog te voorkomen, heb je dus een document nodig waarin in ieder geval bepaalde afspraken zijn gemaakt m.b.t. de financiële afhandeling en het verrichten van concurrerende activiteiten na de samenwerking.”

Natuurlijk snappen de dames van SchoeBroek dat het ongemakkelijk is om dit soort afspraken te maken met een goede vriend, familielid of collega, maar toch moet je het wel doen. “Het liefst aan het begin, maar het kan eventueel ook wel later. Het is in ieder geval goed om bepaalde scenario’s door te spreken waarbij het echt niet allemaal juridisch waterdicht hoeft te zijn.”

Niemand zit te wachten op dit soort zakelijke ellende, maar als het afscheid dan toch onvermijdelijk is, is het maar beter dat het snel wordt afgehandeld. En dat kan alleen als er duidelijke afspraken zijn. “Als je voor de rechtbank komt te staan, kan het maanden en misschien wel een jaar duren voordat er duidelijkheid is. En vergeet niet wat in de tussentijd de gevolgen kunnen zijn voor jouw dienstverlening. Zo kan de onrust er voor zorgen dat klanten gaan lopen.”

SchoeBroek advocaten & mediators
www.schoebroek.nl

Delen:

Deel dit artikel!