Wellicht hebt u het vanuit de media vernomen, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt als toezichthouder voor de risico’s van het verzilveren van de overwaarde op een woning. Dit licht ik graag toe.
Maatschappelijke ontwikkelingen
Steeds meer mensen willen de overwaarde van hun woning verzilveren met een hypotheek. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld de woning verbouwen zodat zij er langer kunnen wonen, maar ook om hun pensioeninkomen aan te vullen of een deel van hun vermogen alvast over te dragen aan hun kinderen.
Overwaarde hypotheek
Steeds meer geldverstrekkers spelen in op deze maatschappelijke ontwikkelingen en bieden overwaardehypotheken aan. Dit zijn hypotheken waarbij jouw inkomen niet bepaalt hoeveel je kunt opnemen, maar dat de geldverstrekker kijkt naar jouw leeftijd en de waarde van jouw woning. Je hoeft dan geen rente te betalen, maar deze wordt bijgeschreven op jouw hypotheek waardoor je steeds minder overwaarde hebt. De rente is vaak hoger dan die van reguliere hypotheken.
Wat is het risico?
Gelukkig vindt de AFM het positief dat de geldverstrekkers inspelen op de ontwikkelingen in de maatschappij. De AFM vreest echter dat men de consequenties op de lange termijn niet kan inschatten. Zoals het risico op een restschuld en hoge kosten door het rente-op-rente effect.
Financieel plan en nazorg
Het is goed dat de AFM wijst op deze risico’s. Zelf ben ik echter van mening dat de risico’s beperkt zijn wanneer je beschikt over een goed financieel plan en goede nazorg.
In het plan leg je vast wat jouw doelstelling is met het verzilveren van de overwaarde. Uiteraard kan het zijn dat je het plan gedurende de looptijd moet wijzigen, bijvoorbeeld door wijzigingen in jouw persoonlijke of de economische situatie. Daarom is het van belang dat je het plan regelmatig controleert, bijvoorbeeld via de nazorg van jouw financieel adviseur.
Hendrik Kooijmans | vanbruggenadviesgroep.nl/raalte