Ondernemers werken samen aan toekomstbestendig bedrijventerrein

“We hebben allemaal baat bij een mooie, veilige en aantrekkelijke omgeving”

Nee, over het algemeen is een bedrijventerrein niet de meest inspirerende omgeving. De meesten zijn vrij functioneel ingericht, versteend en zeker niet al te groen. In Heino is dat niet veel anders, maar daar besloten een aantal ondernemers de handen ineen te slaan: “Samen willen we de bedrijventerreinen Blankenfoort en ’t Zeegsveld toekomstbestendig maken.”

“Als je hier het bedrijventerrein oprijdt, dan zie je vooral heel veel hetzelfde; beton, steen en amper groen”, zo vertelt Luc Lenferink, eigenaar van Uw Onderhoudspartner Lenferink, terwijl hij naar buiten knikt. “Rond mijn eigen bedrijf kan ik zelf natuurlijk wel vergroenen, maar de rest van het terrein blijft dan grijs. En dus heeft het vrij weinig impact. Ik ben daarom bij andere ondernemers gaan polsen, want kunnen we dit wellicht samen oppakken Vergroening is daarin één thema, maar het gaat om een toekomstbestendig terrein in het algemeen. Uiteindelijk hebben we er allemaal baat bij dat dit terrein niet verpaupert, maar dat het juist een mooie, veilige en aantrekkelijke omgeving is.” Luc sloeg de handen ineen met Emiel Willemsen van Hubo Heino, Dennis Dijkman van Dijkman Zonne-energie en Jacques Seine van Seine Wonen. Met behulp van Saxion-studenten voerden ze een behoefteonderzoek uit, want welke wensen liggen er bij de ondernemer? “Daar kwamen drie duidelijke pijlers uit: klimaatadaptatie, energietransitie en veiligheid. Samen met verschillende ondernemers, de gemeente Raalte en provincie Overijssel zijn we nu druk bezig om deze thema’s verder uit te werken.”

De gemeente Raalte is inmiddels betrokken bij dit plan, maar de Heinose ondernemers namen zélf het initiatief. Iets waar wethouder Breun Breunissen ontzettend van geniet: “Ja, prachtig toch? Ik vind het fantastisch hoe zij de koppen bij elkaar hebben gestoken om samen iets te bereiken. Daar genieten wij als gemeente enorm van”, zo vertelt hij. “We kunnen dit mooie initiatief alleen maar aanmoedigen én ondersteunen. Als gemeente helpen we waar we kunnen, want we zien ook zeker het belang voor de totale economie van onze gemeente. Het gaat om het behouden en verbeteren van de kwaliteit en de waarde van bedrijventerreinen. De mensen die er werken krijgen een mooiere, betere en veiligere werkplek. Daarnaast wordt het terrein aantrekkelijker voor bezoekers en potentiële nieuwe ondernemers.”

Hotspots

Natuurlijk doet het aanplanten van groen heel veel met de uitstraling van een bedrijventerrein, maar daarnaast speelt beplanting ook een grote rol in de bestrijding van hittestress, wateroverlast en droogte. Vandaar ook dat Maud Weenink, ontwikkelaar klimaatadaptatie bij de gemeente Raalte, actief bij dit initiatief betrokken is. “Het vergroenen van de omgeving in het algemeen is heel belangrijk, maar bedrijventerreinen zijn daarin wel echte hotspots. Letterlijk”, zo vertelt ze. “Daarom vonden we het ook zo mooi dat deze ondernemers bij ons kwamen om hier iets aan te doen. Wij ondersteunen waar we kunnen en we hopen dat Heino een voorbeeld kan zijn voor andere bedrijventerreinen.” Over een paar weken worden de allereerste stappen op het gebied van vergroening gezet, maar daarnaast wordt er ook hard gewerkt aan de andere pijlers. Energie-transitie staat daarin hoog op de agenda. “Op dit bedrijventerrein is nog vrij veel ruimte voor zonnepanelen, maar er is geen capaciteit meer om terug te leveren”, zo vertelt Dennis. “Veel bedrijven kiezen er daarom voor om een beperkt aantal panelen te leggen, maar alleen datgene wat ze nodig hebben voor eigen verbruik. En dus blijft er veel potentiële zonne-energie onbenut. We zijn nu samen aan het kijken of we dat beter kunnen inrichten. Want kunnen we energie tijdelijk opslaan? En kunnen we onderling energie met elkaar delen? Op verschillende plekken hangt nu meetapparatuur om het verbruik in kaart te brengen. Als we deze data hebben, gaan we kijken of we het verbruik beter op elkaar af kunnen stemmen.”

Waar de eerste pijlers zich richten op duurzaamheid, noemden de ondernemers met het thema ‘veiligheid’ nog een hele andere behoefte. Niet voor niets, want de laatste maanden kreeg het bedrijventerrein te maken met meerdere inbraken. “Het verbeteren van de veiligheid staat dus hoog op de to do lijst”, zo vertelt Emiel. “Camerabewaking kun je natuurlijk mooi gezamenlijk regelen, dus samen hebben we gezocht naar strategische plekken om camera’s op te hangen die het grootste deel van het terrein afdekken. Zodra dat akkoord is, gaan we installeren en uitvoeren.” Luc knikt tevreden: “Zo werken we samen stapje voor stapje aan een toekomstbestendig bedrijventerrein waar we met z’n allen heerlijk kunnen werken. We roepen andere ondernemers graag op om zich bij ons aan te sluiten. Samen kunnen we écht impact maken.”

Delen:

Deel dit artikel!