Mint Interieur en Bacron zien veel overeenkomsten in de manier van zaken doen.
Toeval bestaat niet. Een paar dagen voor de ontmoeting in het kader van SOM’s Uitwisseling komt Paul Reimert, eigenaar van Bacron in Heeten, op een feestje in gesprek met een medewerker van Mint Interieur. “Hij was zo enthousiast aan het vertellen over het bedrijf waar hij werkt, over nieuwe ontwikkelingen en dat ze net een deal hebben gesloten met de firma BORA. Als je medewerkers zo over hun werkgever praten, dan kom je echt verder.”
Michel in ’t Veld van gastheer Mint hoort het met genoegen aan. Reimert hoopt natuurlijk ook dat zijn medewerkers de passie en beleving van de ondernemer zullen uitdragen. Wie weet, hoort hij het binnenkort nog een keer terug van een collega-ondernemer uit Salland…
De twee gesprekspartners hoeven zich niet aan elkaar voor te stellen. Ze hebben zelfs al eens zaken gedaan. Mint Interieur is ontsproten aan het brein van In ’t Veld nadat hij de kans kreeg het bedrijf van interieurbouwer Eddy Reimert in Heeten over te nemen. Jody Scholten is daar vrij snel als mede-eigenaar bij aangeschoven. En Paul Reimert is met Bacron, specialist in aluminium constructieprofielen, al een aantal jaren als maatschappelijk betrokken ondernemer actief vanuit Heeten.
Het moet hem dan aan het hart gaan dat Mint Interieur besloot te verkassen naar Raalte. “Het was mooi voor ons dorp als we het bedrijf hadden kunnen behouden, maar als ondernemer zeg ik dat het een verstandige keuze is. Op de huidige locatie (Heesweg) staat het bedrijf veel meer in de picture en als je voor het een deel moet hebben van de particuliere markt is dat natuurlijk hartstikke belangrijk”, aldus Reimert die met Bacron is gevestigd op bedrijventerrein De Telgen. Geen zichtlocatie dus. “Ik ben niet afhankelijk van particulieren die ineens op bezoek komen. Bedrijven met wie ik zaken doe, komen op afspraak en dan maakt het niet uit waar je zit.”
Tijdens het gesprek geeft de eigenaar van Bacron aan dat hij een moeilijk jaar achter de rug heeft. Het gaat te ver om details te beschrijven, maar een onverwacht verloren rechtszaak was de opmaat naar een gedwongen sanering. “Ik ben de flexibele schil in de werkplaats en 1 fte op kantoor kwijt geraakt”, aldus Reimert die het gevoel heeft nu te klein te zijn voor het tafellaken en te groot te zijn voor het servet. Of zoals hij het als echte Sallander met Bourgondische inslag vertaalt: “We zitten ergens tussen het bier en het schuim.” In ’t Veld knikt: “Die situatie ken ik wel van de begintijd nadat ik het bedrijf overnam van Eddy Reimert, maar we zijn in stapjes gegroeid naar de huidige omvang.”
Reimert: “Waar ik erg mee worstel, is het feit dat je als eigen ondernemer zo kwetsbaar bent. Als mij morgen wat overkomt, is het bedrijf in gevaar. Ik zie zeker bedrijven met meerdere partners die succesvol zijn, maar ik zie ze ook waar het niet goed gaat. Hoe zijn jullie daar mee omgegaan?
In ’t Veld: “Het grote gevaar is natuurlijk dat je je eigen kop niet meer kunt volgen, maar daar is bij ons geen sprake van omdat we zo verschillend zijn. Jody is de commerciële man. Hij kan veel beter een netwerk onderhouden dan ik. Mijn interesse ligt meer in de organisatie zelf. Ik ben meer de technische specialist en sinds we samen actief zijn, krijg ik weer tijd om te genieten van het vakmanschap.”
Reimert: “De eventuele partner moet dus geen kopie van jezelf zijn?”
In ’t Veld: Nee, zeker niet. En wat in ons geval wel prettig is, is dat we beiden vaders zijn met jonge kinderen. Dan weet je elkaar ook te stimuleren om een normale werkweek na te streven. Toen Jody bij me kwam om samen verder te gaan, hebben we afgesproken een nieuwe BV voor projecten op te richten. En dat we het vijf jaar wilden proberen. Na die periode weet je of het zinvol is om verder te gaan. Je moet wel kunnen delen, zowel emotioneel als financieel.”
In ’t Veld: “Waar ik benieuwd naar ben, zijn jouw plannen en ideeën als je zo’n moeilijk jaar achter de kiezen hebt.”
Reimert: “Samen met een bedrijfsadviseur heb ik nadrukkelijk gekeken naar het concept winstlekkage. Met andere woorden: waar laat je iets liggen. Dan gaat het onder andere over de wijze van afhandelen van offertes. Zowel de snelheid als het durven vragen van de juiste prijzen. Ook heb ik een bedrijfsplan gemaakt welke richting we op moeten en welke omzet daar bij hoort. Overigens is daar ook een privéplan uitgerold, want die twee zijn zo verweven met elkaar. Het doel op termijn is Bacron te laten groeien naar een bedrijf met zo’n tien tot vijftien medewerkers. Bij die omvang voel ik me prettig en zijn we minder kwetsbaar.
Het is geen geheim dat het steeds lastiger wordt om personeel te krijgen dat nog een technische achtergrond heeft. Hoe gaan jullie daar mee om?
In ’t Veld: “Onze eerste opdracht is om zelf voor leerplekken te zorgen. Als je daar actief in bent, ziet het plaatje er voor jezelf al beter uit. Gelukkig hebben we nog geen problemen om mensen te vinden. Door de huidige vorm en uitstraling van Mint trekken we gemakkelijker medewerkers aan dan in het verleden.”
Reimert: “We hebben voor het einde van het jaar behoefte aan iemand met een commerciële inslag, enige technische kennis en die ook nog eens snel kan schakelen. Een echt manusje van alles. Dat lijkt niet gemakkelijk, maar ik heb goede hoop dat we hem/haar nog kunnen vinden door gewoon iemand op de schouder te tikken en het gesprek aan te gaan. Maar, je kunt er zeker van zijn dat het geen familielid, vriend of bekende wordt. Daar begin ik niet aan.”