Jansen Wijhe en Ecoplant uit Zwolle zorgen voor revolutie in energiemarkt
Rij een rondje door de regio en je komt ze regelmatig tegen. Zonnepanelen in allerlei soorten, maten en hoeveelheden. Prachtig natuurlijk dat de Sallander op deze manier een bijdrage levert aan een duurzame(re) samenleving. Maar, het is niet voor iedereen weggelegd. Heb je bijvoorbeeld een rieten dak op jouw woning of bedrijfspand, dan ga je het niet verpesten met een rijtje zonnepanelen.
“En wat denk je van de brandveiligheid? Er zijn nu al verzekeraars die een torenhoge premie verlangen. Of zelfs helemaal geen verzekering meer willen afsluiten als je zonnepanelen plaatst op een rieten dak”, vertellen Koen Jansen (Jansen Wijhe) en Hans Veenemans (Ecoplant). Zij hebben de oplossing voorhanden in de vorm van de Ecoplant en zijn een innige, duurzame samenwerking aangegaan.
Zonne-energie via een paal met minimaal negen panelen van in totaal achttien vierkante meter die vrijstaand bij de woning, school of het bedrijf wordt geplaatst. Ook als je geen rieten dak hebt natuurlijk. Qua vorm heeft het nog het meest weg van een grote zonnebloem. “We noemen het ook wel beeldschone energie”, verwijzen de twee naar de esthetische, bijna kunstzinnige uitvoering.
De eerste Ecoplanten werden geplaatst bij Enexis in Zwolle. Inmiddels staan ze op meerdere plaatsen in de wereld. Als het aan de samenwerkingspartners ligt, wordt het binnen afzienbare tijd gemeengoed. Zeker ook in Salland waar beide bedrijven hun wortels hebben liggen. “De interesse is groot, maar we gaan met kleine stappen om het proces beheersbaar te houden. Gaat het in dit tempo door, dan is het zeker noodzakelijk om lokaal te produceren. Wellicht hebben we over een paar jaar zelfs een eigen productieruimte in deze regio.”
Het is een duurzame revolutie in het groeiende de aanbod op de zonne-energiemarkt. De Ecoplant is revolutionair vanwege een andere manier van denken en natuurlijk de uitvoering (een paal met panelen versus panelen op het dak). Maar zeker ook vanwege de vele voordelen t.o.v. de traditionele plaatsing.
Lichtintensiteit
Veenemans en Jansen wijzen bijvoorbeeld op de lichtintensiteit. “Bij zonnepanelen heb je altijd te maken met een vaste positie ten opzichte van de zon, terwijl de Ecoplant automatisch met de zon mee beweegt.” De oprichter wijst ook graag op een belangrijk nadeel van zonnepanelen op een plat dak. “Als het te warm wordt, kan de hitte niet weg en leveren deze panelen steeds minder energie en uiteindelijk schakelen ze zelfs uit vanwege brandgevaar. De Ecoplant staat vrij en beschikt dus over natuurlijke koeling. Ook kan de Ecoplant de geoogste zonne-energie zelf opslaan. Dit is met het geleidelijk wegvallen van de salderingsregeling natuurlijk een belangrijke plus. De wens om minder afhankelijk te zijn van het energienet was voor mij zeker ook een belangrijke motivatie om drie jaar geleden met de ontwikkeling van de Ecoplant te beginnen. Het is toch fijn als je op een kleinschalige manier kunt voorzien in je eigen energiebehoefte zodat je minder afhankelijk bent van de capaciteit van het netwerk?”
Veenemans duidt hiermee op de aanstaande noodzakelijke netverzwaring die nodig is om aan de sterk groeiende vraag naar elektriciteit te voldoen. Hartstikke actueel omdat het netwerk in Noordoost-Nederland momenteel tekorten kent om de groeiende productie van energie te verwerken. De twee partijen kwamen met elkaar in contact door een project met straatverlichting in een gasloos gebouwde wijk in Zwolle. Veenemans ging in gesprek met het familiebedrijf, het klikte en er ontstond een hele mooie samenwerking. Jansen Wijhe is nu verantwoordelijk voor de opslag en assemblage van de materialen, het plaatsen van de Ecoplant en het grond- en straatwerk er omheen. “Het is een nieuwe tak van sport voor ons, maar het sluit fantastisch aan op onze werkzaamheden en filosofie”, vertelt Jansen die standaard ook een zak bokashi (bodemverbeteraar) meelevert. “Want bij een gezonde (eco)plant hoort ook een gezonde bodem. En dat past natuurlijk goed in dit duurzaamheidsverhaal”, zegt hij met een knipoog. Het is goed om nog even enkele getallen uit te strooien. In Nederland hebben we jaarlijks gemiddeld over 2.000 zonuren beschikbaar. Dat is 4.000 kilowattuur, de hoeveelheid elektrische energie (exclusief verwarming) die een gemiddeld gezin van vier personen jaarlijks verbruikt.
Andere toepassingen
Het mooie is dat de Ecoplant efficiënter en veelzijdiger is dan zonnepanelen en kan worden ingezet voor allerlei andere toepassingen. De Ecoplant is namelijk ook te gebruiken als straatverlichting, laadpaal en voor cameratoezicht en energieopslag. Zonnepanelen mogen qua prijs wellicht gunstiger zijn, de extra toepassingen van de Ecoplant maken dat meer dan goed. “Je kunt de twee eigenlijk helemaal niet vergelijken. Beeldschone energie gebaseerd op de nieuwste techniek tegenover passief afwachtende zonnepanelen.”
Jansen Wijhe | Lierderholthuisweg 15 | Wijhe | 0572 391 435 | info@jansenwijhe.nl | www.jansenwijhe.nl | www.ecoplant.solar