Totaal installateur Tim Spiegelenberg bouwt aan zijn toekomst met TSI Techniek
Een eigen bedrijf starten op je twintigste? Voor Tim Spiegelenberg was het een niet te ontkomen, logische stap. Ten eerste kreeg de Wijhenaar het ondernemerschap met de paplepel ingegoten en ten tweede liepen zijn klusactiviteiten naast zijn opleiding zo uit de hand, dat hij niet anders meer kon. Een eigen bedrijf oprichten. Wat begon als bijbaantjes vanaf zijn veertiende, groeide uit tot Tims eigen onderneming: TSI Techniek.
TSI Techniek staat voor Tim Spiegelenberg Installatie Techniek. Tim houdt zich bezig met alles rondom moderne installaties, van meterkasten en stopcontacten tot hybride warmtepompen, zonnepanelen, inbraakbeveiliging. Het lag voor de hand dat Tim zijn eigen bedrijf zou starten. “Mijn vader is ook zzp’er en werkt in de camera’s en inbraakinstallaties”, vertelt Tim. “We hebben ieder onze eigen specialisatie, maar de ondernemersmentaliteit zat er bij mij al vroeg in. Ik woon nog thuis en aan de keukentafel sparren we soms samen over werk, da’s leuk. Mijn moeder regelt mijn boekhouding, alles binnen de familie. Nee, het geen familiebedrijf, dat niet. Ik wilde per se mijn eigen bedrijf, om alles zelf te kunnen ontdekken. Hoe maak je offertes, hoe bouw je een klantenkring, hoe ga je om met marketing, ik leer al doende. Een eigen bedrijf betekent ook zelf alle besluiten nemen. Ik ben het gezicht van mijn onderneming. Als er iets misgaat, moet ik het oplossen. Dat vind ik juist uitdagend. Ik ben verantwoordelijk. Ik zit aan tafel met klanten om een offerte te maken en ik voer het werk ook uit. Daardoor zit ik er helemaal in, van voor tot achter, dat vind ik mooi werk en levert gemak op voor mijn klant.”
Tim volgde de opleiding Smart Energy aan het Deltion College in Zwolle, waar hij leerde over de basis van installatietechniek met de nieuwste technieken. Vervolgens deed hij veel kennis op in de praktijk. “Ik begon op mijn veertiende al met eenvoudige klusjes, zoals kabels trekken bijvoorbeeld. Dat werden steeds ingewikkeldere klussen. Klanten vroegen me op een gegeven moment of ik ook andere werkzaamheden wilde uitvoeren op het gebied van installatietechniek, terwijl ik nog niet voldoende kennis had. Ik greep die kans, nam het vertrouwen en dook er helemaal in, leerde ‘on the job’. Gewoon dóen, er veel over lezen en uitzoeken, dat is voor mij de beste manier om te leren en actueel te zijn. Inmiddels is mijn bedrijf gegroeid tot totaalinstallaties, met een goede samenwerking met leveranciers. Ik houd ook de wet- en regelgeving goed in de gaten in mijn vakgebied. De salderingsregeling bijvoorbeeld verandert voortdurend. Ik blijf op de hoogte zodat ik mijn klanten goed kan adviseren.”
Als zzp’er is Tim zes dagen per week in zijn bedrijf in de weer, met een eigen bedrijfsruimte in de buurt voor opslag. “Het contact met mijn klant is waar de werkzaamheden plaatsvinden. Hierdoor is er persoonlijk advies op maat voor elk uniek project. Of ik werk thuis, zondag de boekhouding bijvoorbeeld, ja, ik heb al een heel ritme. Tegelijkertijd probeer ik bewust mijn balans te bewaken. Drie keer per week ga ik naar de sportschool en vanaf 21.00 uur ben ik niet meer bereikbaar, alleen voor spoedgevallen.
Ook neem ik af en toe een week vrij. Verder ben ik flexibel: een kleine klus, zoals een stopcontact aanleggen, een meterkast aanpassen, of een verbouwing van een woning of bedrijf, dat kan ik ’s avonds doen, zonder een hele dag in mijn agenda te reserveren. Dat werkt prima.”
Mentaliteit
Hoe komt Tim aan zijn klandizie? “Mijn klantenkring groeit het meest via mond-tot-mondreclame. Bij grotere klussen plaats ik tegenwoordig een bord in de tuin, zodat voorbijgangers zien wie er aan het werk is. Daarnaast werk ik veel samen met andere zzp’ers, zoals mijn vader. Samenwerken met anderen is anders dan werken in loondienst. De mentaliteit verschilt bij ons. Ieder werkt voor zichzelf en allemaal willen we het beste resultaat leveren. We geven elkaar eerlijke feedback en houden elkaar zo scherp. We schuiven niet graag iets door naar de volgende dag. Op een bouwplaats werken we door tot het werk af is, ook al is het dan een uurtje later.” Wat heeft Tim geleerd in zijn eerste ondernemersjaar? “Niet te impulsief beslissen”, benoemt hij direct een punt. “Even nadenken en een weloverwogen keuze maken is vaak beter, heb ik gemerkt. Ik werk aan technische oplossingen in de praktijk, maar intussen moet ik ook werken aan het voortbestaan van mijn bedrijf. Zo kan ik nog wel wat naamsbekendheid gebruiken. Maar verder? Ik geniet van het ondernemerschap en ga er vol voor!”