In 2020 werd de komst van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aangekondigd. Sindsdien is het echter stil rondom de invoering van deze AOV. Daarom bij deze even een korte update.
Waarom komt er ook alweer een verplichte AOV? Deze verplichting is afgesproken in het pensioenakkoord, omdat de vakbonden het een belangrijke stap vinden om het verschil tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen. Het is dus met name bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Een verplichting klink toch altijd negatief, maar hoe zit dit met de verplichte AOV? Het grote voordeel van de verplichte AOV is dat iedere ZZP’er kan deelnemen, ook al heb of had je medische klachten. De premie wordt waarschijnlijk 8% van het inkomen dat je verzekert.
Voor ondernemers met een zwaar beroep, met een medisch verleden of die op een wat latere leeftijd starten, kan dit daarom een beter product zijn dan de AOV van een verzekeraar. Heb je al een goede AOV? Dan mag je deze behouden en hoef je niet deel te nemen aan de verplichte AOV.
Maar wanneer komt de verplichte AOV er nou? De bedoeling was dat de AOV vanaf 2023 wordt ingevoerd, maar dit is nu met een jaar uitgesteld tot 2024. Het duurt dus nog even voordat we meer weten over de definitieve invulling van deze AOV. Maar mijn eerste indruk is dat het een goede toevoeging is voor de financiële zekerheid van ondernemers.
Heb je nu nog niks geregeld voor als je arbeidsongeschikt raakt? Wacht dan niet af tot de invoering van de verplichte AOV. Maak alvast een plan hoe je een inkomensterugval door arbeidsongeschiktheid opvangt. Daarbij kun je uiteraard alvast rekening houden met de invoering van de verplichte AOV.
Ook al ben je nu wellicht moeilijk te verzekeren of lijkt dat ontzettend duur, met een goed plan kun je ook nu al tot een betaalbare oplossing komen.
Hendrik Kooijmans
Van Bruggen Adviesgroep Twente