Handleiding voor een goed leven is in het belang van werknemer én werkgever

Re-integratiecoach Christi Jansman ondersteunt bij het verkrijgen van duurzame vitaliteit

Blader een ledenlijst van een gemiddelde ondernemersvereniging door en je komt gegarandeerd veel trainers en coaches tegen. Dan moet het best lastig zijn om op te vallen. Dat is voor Christi Jansman een belangrijke afweging geweest om zich vitaliteitsprofessional te noemen. Een benaming die anders is, die prikkelt en twee belangrijke woorden samenbrengt in een prachtige functieomschrijving. “Ik wil niet één van de vele re-integratiecoaches zijn, want mijn toegevoegde waarde zit ‘m in de vitaliteit. Daarmee maak ik het onderscheid.”

Als je met haar in gesprek gaat, doet ze echt haar best om het woord re-integratie zoveel mogelijk te vermijden. Ze vindt dat alles dan teveel in het teken staat van terugkeer naar een werksituatie. Het is wel het einddoel, maar het gaat om de weg er naar toe. “Het gaat mij in eerste instantie om de waardigheid van de persoon die is uitgevallen. En duurzame vitaliteit is onlosmakelijk verbonden met waardigheid. ”Ze vindt zichzelf regelmatig terug in een tweestrijd. Met aan de ene kant haar kennis van en ervaring met veranderkunde en op het gebied van vitaliteit en anderzijds de wet die soms meer verlangt en bepaalde eisen stelt. “Samen met de cliënt probeer ik dat zo goed mogelijk in te richten. Dus ook solliciteren, maar dan alleen op basis van te verwachten rendement.”

Geen wonderdokter

Als een werknemer uitvalt, is dat natuurlijk ongelooflijk vervelend. Voor de persoon maar zeker ook voor het bedrijf. In een re-integratieverhaal wordt dan in eerste instantie gekeken naar de mogelijkheid om de eigen functie (in aangepaste vorm) weer op te pakken. Lukt dit niet, dan is eventueel een andere functie binnen het bedrijf bespreekbaar. Dit traject wordt het eerste spoor genoemd. Christi Jansman is juist specialist in het tweede spoor. Ze wordt dan ingeschakeld door bedrijven om uitgevallen werknemers te begeleiden naar ander werk bij een ander bedrijf. Ook is ze actief in de Werkfit- en Naar werk trajecten van het UWV. “Als ZZP’er werk ik graag samen met andere partijen zoals CarrièreVita en id Plein. Dankzij de krachtenbundeling kan ik streven naar het beste resultaat voor werknemer en werkgever.”

Het woord vitaliteit wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt, maar wat betekent het nu eigenlijk? De uitleg van de professional is als volgt: “Vitaliteit is je levend en alert voelen en dat je beschikt over energie om intrinsieke doelen na te streven zoals betekenisvolle relaties, de maatschappij verbeteren en persoonlijke groei. Bij mensen die zich niet vitaal voelen, zie je juist dat ze overwegend extrinsieke doelen najagen zoals roem en rijkdom. Het gaat om een leven dat de moeite van het leven waard is”, aldus de Heinose die zichzelf op haar website omschrijft als ervaringsdeskundige. “Zo’n tien jaar geleden was ik de regie over mijn leven helemaal kwijt. Ik had een enorme prestatiedrang en het lukte me niet om te genieten van het leven. Voelde me gevangen in de regels die ik mezelf had opgelegd, kreeg allerlei lichamelijke klachten en ondernam geen leuke dingen meer.”

Christi Jansman

Ze vond de balans terug toen ze op het spoor kwam van de Chivo-opleiding tot vitaliteitskundige. En ze ontdekte dat vele fysieke klachten een diepere oorzaak hebben. Christi illustreert het met het cliëntverhaal van Marije Klink. “Iemand die al heel lang rondliep met rugklachten. Overal geweest, maar niets hielp. Ik merkte dat ze ontzettend gedreven was. Dat ze alles wilde doen wat haar wordt verteld en dat ze onzeker was. Ze zei overal sorry voor. Samen zijn we naar het bredere plaatje gaan kijken. Oftewel: hoe scoorde ze op het gebied van vitaliteit en daar zagen we wel wat lekkages. We zijn aan de slag gegaan en al heel snel kwam er verbetering en de rugpijn verdween als sneeuw voor de zon. Dat betekent niet dat ik een of andere wonderdokter ben.

En ook niet dat je hier alleen maar op de bank ligt om over problemen te praten. Zie het maar dat ik je kan ondersteunen om zelf de persoonlijke handleiding voor een goed leven te ontdekken. Werk is daar een onderdeel van.” Veel mensen stellen vitaliteit gelijk aan gezondheid en kwaliteit van leven. Het zijn begrippen die verwant zijn, maar het staat niet gelijk aan vitaliteit. Dat is ook de uitkomst van een onderzoek van TNO en RIVM. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat vitaliteit bestaat uit de kerndimensies motivatie, energie en veerkracht. “En dat is wat ik doe als vitaliteitskundige: werknemers en werkgevers helpen hun motivatie, energie en veerkracht te managen en te boosten.”

Jong en gezond zijn zegt niets over vitaliteit. Neem terminale patiënten als voorbeeld. “Als zij eenmaal hebben geaccepteerd dat hun dagen geteld zijn, hebben ze ineens energie om doelen na te streven. Die doelen gaan dan over het waardig afsluiten van hun leven. Losse eindjes opruimen, dingen regelen voor de mensen die zij belangrijk vinden. Dat is vitaliteit.”

Christi Jansman

De ijsberg

Ze zet haar verhaal kracht bij door een illustratie te tonen van het zogenaamde ijsbergmodel. Een deel van de ijsberg bevindt zich onder het wateroppervlak en een deel erboven. Helemaal onderaan zie je de basisbehoeftes en moraliteit. Zij vormen het fundament voor een waardig leven. Zoals aangegeven leidt een waardig leven tot de subjectieve ervaring van vitaliteit waarin je je levend en alert voelt en vol energie aan de slag gaat om doelen na te streven. Die doelen bevinden zich samen met vitaliteit boven de waterlijn. “Als mensen zijn we geneigd aan alles boven de waterlijn te werken, terwijl ik als vitaliteitskundige juist pleit om energie in het gedeelte onder de waterlijn te stoppen. Je bouwt toch ook geen huis zonder fundering. Dat stort in. De vraag is of jouw uitgevallen werknemers beschikken over een goede fundering. Het antwoord is nee. Maar, er is ook goed nieuws: ik kan ze wel helpen”, eindigt ze met een glimlach.

Hoe verhoog ik mijn vitaliteit?

Je vitaal voelen, dat heeft volgens vitaliteitsprofessional Christi Jansman alles te maken met het invullen van basisbehoeften. 

Kijk je naar biologische basisbehoeften, dan kom je onder andere uit op voeding, slaap en bewegen. Maar er zijn ook psychologische basisbehoeften. Dan hebben we het over autonomie (jezelf kunnen zijn), sociale relaties (je begrepen voelen) en competentie (je gewaardeerd voelen). Ga je (meer) aan de slag met deze basisbehoeften, dan voeg je waarde toe aan het leven. Maar… alleen waarde toevoegen leidt niet altijd tot een waardig leven. Het is vooral ook belangrijk hoe je die waarde toevoegt. “Stel dat de weg er naar toe iemand anders z’n basisbehoeften in de weg zit, dan kom je nooit tot een waardig leven en de ervaring je vitaal te voelen. ”Hiermee raken we volgens Christi de kern van duurzame vitaliteit en dus ook het antwoord op de vraag hoe we dit kunnen verkrijgen. “Gefrustreerde basisbehoeftes vertellen je wát je moet doen. Met moraliteit, oftewel samenwerkingsregels, weet je hoe je ze uit de frustratie haalt. Dit leidt tot een waardig leven en het gevoel van vitaliteit.”

 

Vitaliteitsscore op 7 mei 2019

Vitaliteitsscore op 20 januari 2020

Christi Jansman Vitaliteitsprofessional
Vlasakker 32
Heino
06 51 06 37 38
info@christijansman.nl
www.christijansman.nl

Delen:

Deel dit artikel!