Marlous Leusink van Innowork kiest voor combi thuis werken en flexplek
Ze is nu ruim een jaar actief als eigen ondernemer. Natuurlijk heeft ze in die dertien maanden al veel geleerd en af en toe ook even flink in de spiegel moeten kijken. Het heeft in ieder geval geleid tot één belangrijke aanpassing. “Vanaf april krijg ik de beschikking over een flexplek in Zwolle. Thuis werken is heel effectief voor één dag of twee dagen, maar niet voor vijf dagen. Dan word je toch te snel afgeleid door allerlei randzaken”, aldus Marlous Leusink uit Dalfsen.
Met haar bedrijf Innowork helpt ze ondernemers met het binnenhalen van allerlei subsidies. Dat heeft ze zo’n tien jaar in loondienst gedaan en toen kwam het moment om op eigen benen te staan. “Ik ben meer van het relatiemanagement dan van het snelle geld verdienen. Dat matchte niet meer met de visie van mijn werkgever.”
De baan ging te ver van haar af staan, maar ze vond het werk te leuk om helemaal te stoppen. De start van een eigen bedrijf was dus eigenlijk heel logisch. “Ik noem mezelf nu de schakelaar tussen overheid en bedrijfsleven. Het principe van subsidies is eigenlijk heel simpel. Zie het maar als ‘wie zoet is, krijgt lekkers’. Je krijgt een stimulans als je besluit een bepaalde richting op te gaan. Veel bedrijven weten echter niet wat er te halen valt en waar je moet zijn. Dat is jammer, want het is de gemakkelijkste manier van geld verdienen.”
Marlous weet waar ze moet zoeken en welke wegen ze moet bewandelen om één van de 1900 (!) provinciale, Nederlandse en Europese subsidies binnen te halen. Ze richt haar pijlen vooral op de regionale MKB’ers (1-250 werknemers). “Mijn luxe is dat ik iedereen kan helpen en me daarom bewust al afzijdig houd van de energiesubsidies. Door mijn persoonlijke achtergrond in HR en interesse in techniek specialiseer ik me vooral in sociale subsidies en subsidies op het gebied van techniek en innovatie. Vooral de maakindustrie laat veel liggen. Die bedrijven kunnen 10% van hun FTE terugverdienen met subsidie!”
Voorfinancieren
Het besluit om het pad van het eigen ondernemerschap te bewandelen, is niet over één nacht ijs tot stand gekomen. Ze heeft ruim de tijd genomen om te onderzoeken hoe de markt in elkaar zit. “Dan zie je dat de grote subsidieclubs vooral azen op de grote vissen, dus heb ik besloten om een andere weg te bewandelen. Tenslotte zijn er kleine visjes genoeg.”
Haar langere oriëntatieperiode heeft er zeker ook mee te maken dat ze naast de aanschaf van auto, computer en telefoon een jaarinkomen moest voorfinancieren. “In dit werk moet je er rekening mee houden dat het een half jaar kan duren voordat de eerste factuur de deur uitgaat. Mijn geluk was wel dat ik vanaf dag 1 een groot Europees project mocht aanvliegen.”
De oud-topsporter (basketbal) woont nog niet lang in Dalfsen en ze moest dus in een nieuwe regio aan de slag met haar acquisitie. Dat zou best lastig kunnen zijn, maar het is haar 100% meegevallen. Met dank aan het lidmaatschap van ZP Dalfsen. “De gemeente kent 600 ZZP’ers en deze club zorgt er voor dat je ook echt iets aan elkaar kunt hebben”, aldus Marlous die met Innowork ook in de smaak viel tijdens een lokale bedrijvencontactavond. “Ik geloof dat ik ’s nachts om 3.00 uur nog visitekaartjes stond uit te delen. De ondernemers stonden gewoon in de rij.”
Een jaar na de start is ze dus toe aan een eigen kantoor op locatie, ook al is het een flexplek en zal ze er echt niet elke dag zijn. “Het alleen werken is me echt tegengevallen. Als starter moet je dat echt niet onderschatten. Je bent misschien wel productiever, maar het is heel lastig dat je continu jezelf moet motiveren. Ik mis vooral het sparren met collega’s en het sociale contact. Daarom ga ik ook graag bij klanten op bezoek. Los van het sociale aspect krijg je dan ook nog een beter beeld als je een uurtje door de fabriek wandelt dan dat je alleen contact hebt via telefoon of mail.”
Wat ze ook wel enigszins heeft onderschat, is de tijd die ze kwijt is aan wat ze omschrijft als ‘randvoorwaarden’. Dan doelt Marlous met name op administratie en archivering. En dan helpt het zeker ook niet als het boekhoudprogramma niet matcht met Apple. “Hetzelfde geldt voor het contact met de overheid. Dat maakt het bijzonder lastig, want ik werk heel graag met Apple.”