‘Kavel op maat’ is aantrekkelijk voor ondernemers met nieuwbouwplannen
Het moet toch een heerlijk gevoel zijn voor de gemeente Raalte als je kunt beschikken over ambassadeurs als Wim Harbers. Zijn Timmerbedrijf Mekenkamp groeide uit het jasje aan de Overkampsweg. Hij liet diverse opties, zowel binnen als buiten de gemeente, de revue passeren en koos uiteindelijk toch voor nieuwbouw op De Zegge VII. Opnieuw in Raalte dus! Ten tijde van het gesprek wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting, maar hij weet nu al zeker geen spijt te hebben. “Wat ik als bijzonder mooi heb ervaren, is dat je met aannemer en gemeente aan één tafel zit. Samen kijken naar wat voor alle partijen de beste oplossing is.”
Een ‘gewone burger’ zegt dan misschien direct dat het niet meer dan logisch is dat een gemeente meedenkt. Maar, we weten wel beter. In het verleden waaide er wel degelijk een andere wind. En Harbers heeft in zijn zoektocht naar geschikte locaties met gemeentes gesproken waar de traditionele manier van denken nog altijd de boventoon voert.
“Dan ervaar je de opstelling van de gemeente Raalte echt wel als bijzonder prettig. We doen een flinke investering en dan is het fijn dat je gebruik kunt maken van het ‘Kavel op maat principe’. Dat je dus kunt overleggen over hoe je het gebouw neerzet en waar in- en uitritten komen. De gemeente moet zich natuurlijk aan de richtlijnen houden, maar ze heeft gewoon oog voor de dagelijkse praktijk.”
Uiteraard is het een mix van factoren die Timmerbedrijf Mekenkamp hebben doen besluiten om hier te blijven. “Raalte scoort goed qua logistiek. Zeker met de Weg door Salland is sprake van een goede verbinding met de A1 bij Deventer. Wat voor mij ook een belangrijke afweging is, is dat Raalte een mooie centrale ligging heeft voor onze medewerkers. Die komen vooral uit Raalte, Deventer, Rijssen en Zwolle en we willen ze koesteren. Het is in onze branche al moeilijk genoeg om aan goed personeel te komen.”
Niet dichttimmeren
Marlon Hallink en Pieter Nijland van de gemeente Raalte omarmen ‘Kavel op Maat’. “De Zegge VII is een ruim bestemmingsplan. Belangstellenden mogen aangeven wat ze willen en dan proberen wij maatwerk te leveren. Natuurlijk hebben we kavels van concrete afmetingen, maar je moet niet alles willen dichttimmeren. In deze tijd moet je flexibel zijn.”
Het gesprek vindt plaats in de fraai ingerichte kantine van Timmerbedrijf Mekenkamp. De grote ramen bieden alle gelegenheid om lekker van je af te kijken en dan valt de blik automatisch op het Boetelerveld. “Hier gaat de hectiek van de werkplek over in de rust van de natuur”, vat Marlon de setting samen met een mooie beeldspraak. Het is inderdaad een prachtig natuurgebied, maar het heeft eveneens het predicaat Natura 2000-gebied gekregen. En het kan daardoor mogelijk een rem zetten op toekomstige bouwplannen op bedrijventerrein De Zegge.
De twee medewerkers van de gemeente Raalte erkennen dat de hele stikstofdiscussie een uitdaging is voor De Zegge VII. “Maar”, werpen ze tegen, “wat we gelukkig wel merken, is dat ondernemers doorgaan met rekenen en tekenen. Dat zien we graag, want afhankelijk van het type bedrijf is voldoende mogelijk. Dat mogen we zeker ook afleiden uit de laatste berekeningen rondom de stikstofdepositie die we hebben ontvangen. Onze boodschap aan de ondernemers met nieuwbouwplannen is dus: laat je niet afremmen! Ga zo snel mogelijk met ons in gesprek en dan laten we tevens de collega’s van Ruimte en Milieu meedenken. Dan kun je samen meters maken en weet iedereen wat de mogelijkheden zijn.”
Pioniers
Het is een prettige constatering dat gemeente en ondernemers goed samenwerken, maar bedrijven kunnen onderling eveneens veel van elkaar leren. Marlon Hallink, Pieter Nijland en de andere collega’s van het economisch cluster helpen graag om ondernemers met elkaar in contact te brengen. “Als je nu wilt bouwen, dan is gasloos bijvoorbeeld een belangrijk thema. Voor de meeste bedrijven is het echter onontgonnen gebied. En dan is het fijn als je voor bepaalde ervaringen kunt aankloppen bij een pionier zoals Bepacom.” “Of bij Timmerbedrijf Mekenkamp”, geeft Harbers lachend aan dat hij ook wel als ambassadeur wil fungeren. Zeker als het gaat om de aanleg van warmtepompen mag je hem inmiddels omschrijven als ervaringsdeskundige.
De stand van zaken op De Zegge VII
De Zegge VII is de laatste uitbreiding van dit bedrijventerrein. Voor wie nieuwsgierig is: dit is het gedeelte met spannende namen van natuurkundige eenheden zoals Volt en Kelvin. Al ontbrak het bordje Voltstraat nog wel toen we over de bewuste weg reden… Voor wie een nieuwsgierige blik wil werpen: het is grofweg het gedeelte van De Zegge dat zich uitstrekt tussen Overkampsweg en de Achterweiweg. Tijdens het gesprek geven Marlon Hallink en Pieter Nijland van de gemeente Raalte aan dat inmiddels 6,5 hectare is verkocht. Van de resterende kavels is 3,5 hectare in optie of gaat het overleg de afrondende fase in. “Dan hebben we het over grote en kleine bedrijven uit Raalte, maar ook ondernemers van buiten Raalte.” Om het rekensommetje af te maken, betekent dit dat ten tijde van dit schrijven nog bijna 11 hectare beschikbaar is.”
Voor meer actuele informatie, kijk ook eens op www.dezegge7.nl