Emiel Veldman vindt uitlaatklep in padel
Dat voetbal en tennis hebben we inmiddels wel een keer gezien. Nee, padel, dat is dé trend van het moment. Van Cristiano Ronaldo, Arjen Robben en Rafael Nadal: tegenwoordig lijkt iedereen in de padelkooi te staan. Emiel Veldman – mede-eigenaar van Veldman Bestratingen – had de sport al ruim voor de hype omarmd. En fanatiek ook, want op zondag speelt hij competitie, maar ook elke maandag en donderdag staat hij op de baan.
We kunnen het ons amper voorstellen, maar mocht je de padeltrend het afgelopen jaar totáál gemist hebben: padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan omringd door glazen wanden die je ook mag gebruiken om een punt te scoren. En juist dat maakt het spelletje volgens Emiel zo leuk. “Als bij tennis de bal jou voorbij is, ligt het hele spel stil. Bij padel krijg je juist hele lange rally’s omdat je de glaswand kunt gebruiken. Het spel is dus nooit klaar als je gepasseerd bent, want je kan uit een hele moeilijke situatie tóch terugkomen.
Ook omdat je nooit precies weet hoe de bal stuitert.”
Inmiddels heeft heel de wereld het spelletje ontdekt, maar Emiel speelt het al sinds 2018. “Mijn zusje en zwager deden het en ik vroeg of ik een keer mee mocht. Inmiddels spelen zij allang niet meer, maar ik kan niet meer stoppen. Ik maak er echt tijd voor vrij.” Dat tijd vrij maken klinkt misschien makkelijk, maar in het drukke bestaan van een ondernemer kan dat soms best lastig zijn. Tien jaar geleden stapte Emiel in het bedrijf van zijn vader, Veldman Bestratingen. Hij groeide op met het bedrijf, liep er al vanaf zijn 14e elk vrij uurtje mee. Hoewel hij dol is op zijn werk, is het ook een druk bestaan. Overdag is hij te vinden bij een klus, ’s avonds gaat hij vaak langs bij klanten om nieuwe klussen binnen te halen. Maar niet op maandag en donderdag. “Mijn padelavonden zijn heilig. Het is echt mijn uitlaatklep, want als ik de kooi instap, ben ik alles vergeten. Dan denk ik niet meer aan werk of alles wat ik morgen moet doen. Nee, dan is mijn hoofd echt leeg.”
Populair
Dat padel populairder is dan ooit, is ook Emiel niet ontgaan. “Het is dat ik mijn baanreservering al voor een jaar heb vaststaan, anders had ik niet eens kunnen spelen. Het is zó populair, je komt er niet meer tussen”, lacht hij. Op de vraag waarom padel zo ontzettend populair is, heeft Emiel ook wel een antwoord. “Je hoeft het niet heel goed te kunnen om er toch heel veel plezier uit te halen. Op alle verschillende niveaus is het leuk. Toen ik net begon was ik met een rally van 5 slagen al blij, nu hebben we rally’s van 30 slagen. Dat is ook best intensief, zeker als je een goeie, gelijkwaardige tegenstander hebt. Een competitiewedstrijd kan wel 3 uur duren. En ja, ik ben vrij fanatiek dus als ik de baan opga wil ik echt niet verliezen. Ik spring van links naar rechts om een bal te kunnen halen.” Dat doet Emiel overigens met best wat succes, want samen met zijn team werd hij in de vorige competitie glansrijk kampioen. Maar: “We hebben laatst aan het NK meegedaan en daar kwamen we er wel achter dat we nog héél veel moeten leren. Een tijdje terug hadden we een clinic van de bondscoach van het Nederlands team. Ik deed hem een slag voor en vroeg hoe die heette. ‘Daar is nog geen naam voor verzonnen’, zei hij. Nou, dan weet je het wel, haha! Ik ben selfmade, dus ik doe het technisch gezien niet helemaal op de juiste manier.”
In deze rubriek proberen we ook altijd parallellen te trekken tussen het dagelijks werk van de ondernemer en de passie. Wat dat bij Emiel is? Hij moet even denken. “Dat is best een moeilijke vraag. De fysieke arbeid is natuurlijk een overeenkomst, maar daarnaast ook mijn perfectionisme. Ik wil mensen blij maken met mijn werk, dus ik ga niet weg voordat het perfect is. Die eigenschap heb ik ook in padel, ik wil altijd winnen. Kijk, als iemand beter is dan heb ik daar vrede mee. Maar als ik zelf sta te klungelen… Daarnaast hecht ik heel veel waarde aan contact met mensen, zowel in mijn werk als met padel. Je staat uren samen op de baan, dan mag het ook best gezellig zijn toch?”
SOM’s passie
Niets ten nadele van mensen die in loondienst arbeid verrichten, maar ondernemers staan bekend als hardwerkende mensen. Een 36-urige werkweek, daar lachen ze om. 40 uur is standaard en meestal wordt het wel 50 of 60 uur. Of zelfs nog meer. En klagen, dat doen ze amper. De grote vraag is natuurlijk hoe ze het volhouden. In deze rubriek ontrafelen we iedere editie het geheim van de smid: hoe maakt de ondernemer in zijn of haar spaarzame vrije tijd het hoofd leeg? Emiel Veldman, mede-eigenaar van Veldman Bestratingen in Zwolle, heeft daarop het antwoord wel gevonden: padel.