Laat als ondernemer jouw sociale gezicht zien richting de samenleving
Als je ziet hoeveel in deze regio aan sportsponsoring wordt gedaan… Als je ziet hoeveel ondernemers lokale initiatieven ondersteunen met geld en middelen… Als je ziet hoeveel bedrijven al een plek bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt… Dan mag je veronderstellen dat het met het sociale gezicht van ondernemend Salland wel goed zit. Toch blijkt in de praktijk dat nog veel kansen onbenut blijven.
“Tja”, denken sommige ondernemers nu. “Dat valt ook niet mee als je er geen verstand van hebt. We willen wel, maar hebben geen idee waar we moeten beginnen.” Gelukkig is de hulp dichtbij. De EEGA Groep in Deventer is specialist als het gaat om mens en werk en heeft met Arjan Middelkoop een Social Impact Manager in dienst. “We willen bedrijven graag helpen om het sociaal ondernemen handen en voeten te geven.”
Voor een belangrijk deel is het sociaal ondernemen gericht op arbeidskrachten. “Of je nu een startup of een grote bouwonderneming bent; er blijft veel arbeidspotentieel onbenut. Voor de goede orde: we hebben het dan vooral over mensen die nog niet meedoen op de arbeidsmarkt maar wel heel graag willen. En dat zijn niet alleen mensen met een uitkering.”
Middelkoop is groot voorstander van wat hij omschrijft als ondernemend noaberschap. Merk je als ondernemer dat jouw werknemer van goede wil is, maar toch eigenlijk niet op de goede plek zit? Dan ken je in de regio vast wel bedrijven die een goede arbeidskracht kunnen gebruiken. EEGA Groep biedt ondersteuning om die situaties in kaart te brengen, verbindingen tot stand te brengen en trainingen aan te bieden. En vergeet dan vooral ook niet om de successen te vieren. “Gebruik de (social) media en zet het maar op de winkelruit of op het bedrijfspand dat je sociaal ondernemer bent!”
Van verspilling naar kans
Mens en werk, het is vaak de rode draad. Maar dat kan op vele verschillende manieren. Een mooi voorbeeld is het verhaal van een grote supermarkt in een ander gedeelte van Nederland. “De franchiser stond stil bij het feit dat iedere dag een behoorlijke hoeveelheid voedsel in de container verdwijnt. Op jaarbasis vertegenwoordigt het zelfs een waarde van 1,2 miljoen euro! Die verspilling heeft hij omgezet in een kans. Hoe? Na winkelsluiting is een aantal mensen, dat wel betaald werk kan verrichten maar het nog niet doet, actief
om het voedsel te verwerken tot fatsoenlijke maaltijden. Dit alles onder toeziend oog van Voedsel- en Warenautoriteit. Het eten gaat dan naar bewoners van een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. “Dat heeft alle betrokkenen een enorme boost gegeven.”
EEGA Groep
www.eegagroep.nl