Ferry Wunnink en Hugo Geurtse maken graag het hoofd leeg in de buitenlucht
Het is zo’n mooi fabeltje dat vrouwen wellicht graag in stand houden. Dat mannen geen twee dingen tegelijk kunnen doen. Dan moeten ze maar eens aan de praat met ondernemers Ferry Wunnink en Hugo Geurtse. De buurmannen uit Lemelerveld gaan elke week minimaal één keer samen hardlopen en zeker tijdens de eerste kilometers wordt er van alles uitgewisseld. “Natuurlijk gaat het dan vrij snel over allerlei ontwikkelingen op het werk.”
Bij ‘Buurman en Buurman’ denk je misschien aan die twee poppen uit de gelijknamige animatieserie. Die twee goedwillende, maar onhandige klussers die maar wat aanklooien. Maak dan nu vooral niet de fout te veronderstellen dat Ferry en Hugo het hardlopen niet helemaal serieus nemen, want beiden hebben eerder dit jaar met succes de marathon van Enschede uitgelopen. Dan kun je dus wel wat!
In Lemelerveld vallen ze niet heel erg op, want er is een flink aantal plaatsgenoten besmet met het hardloopvirus. En in dat gezelschap bevinden zich ook opvallend veel ondernemers. “Dat is geen toeval”, stelt het duo dan ook vast. Het heeft volgens hen alles te maken met het gegeven dat hardlopen een perfecte manier is om in relatief korte tijd je hoofd leeg te maken. “Soms is er wat stress op het werk, kom ik pas om 20.00 uur thuis, maar dan trek ik toch nog even de sportschoenen aan. Een uurtje later voel je je al weer fit en energiek”, vindt Ferry, in het dagelijks leven samen met zijn broer Harold verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van bouwmarkt Multimate in Lemelerveld.
Hij is dan ook van mening dat het een heel slecht excuus is dat je geen tijd hebt. “Dat mag eigenlijk geen issue zijn.” Zijn loopmaat, buurman en collega-ondernemer (klankbord voor ondernemers en mede-eigenaar van let’s stay tuned) is het roerend met hem eens. “Ook al draai je als ondernemer ongetwijfeld meer uren dan iemand in loondienst, je kunt altijd sporten. Tegenwoordig blok ik de woensdagochtend. Dat is een prima stok achter de deur.”
Heilige doelstelling
Ferry liep al wel kortere afstanden, maar het was zijn buurman die hem inspireerde eens wat meer kilometers te proberen. “Ik tenniste altijd, maar nadat ik twee keer een achillespees had gescheurd, kreeg ik het advies om te gaan lopen”, vertelt Hugo hoe zijn passie voor het hardlopen is ontstaan.
Gezamenlijk stuwen ze elkaar naar grotere hoogte. Zowel figuurlijk (het aantal kilometers) als letterlijk (lopen over de verschillende routes op de Lemelerberg). En zo begint het balletje te rollen. Loop je ineens een halve marathon, een trialparcours van 25 kilometer op de Lemelerberg en besluit je na overleg met het thuisfront ook de ultieme uitdaging aan te gaan over die klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter. Een mooie ervaring en ze sluiten een vervolg niet uit. “Qua lange afstanden houden we het voor dit moment in principe bij een paar halve marathons en de Sukerbietenloop van 25 kilometer in ons eigen Lemelerveld.”
Het is natuurlijk mooi om op zoek te gaan naar parallellen tussen het ondernemerschap en de sportieve hobby. In dit specifieke geval liggen ze bijna voor het oprapen. Zoals: “Als ondernemer wil je altijd goed geïnformeerd zijn en kunnen omspringen met veranderende omstandigheden. Dat geldt ook als je gaat hardlopen. Hoe wordt het weer, waar gaan we lopen? Het doel van het hardlopen blijft hetzelfde, maar de omstandigheden kunnen je dwingen om iets bij te stellen. Bijvoorbeeld het aantal kilometers, het parcours, de duur en het materiaal.”
Door hun ervaring weten Hugo en Ferry inmiddels dat ze niet teveel met de tijd bezig moeten zijn. Het is belangrijker om te lopen dan de afstand in een bepaalde tijd te overbruggen. “Natuurlijk zoek je soms wel de grenzen op, maar als je jezelf tijdsdruk oplegt, bestaat de kans op blessures. Hetzelfde is min of meer van toepassing op het ondernemersleven. In hoeverre moet je het streven naar een bepaalde omzet zien als een soort heilige doelstelling?”, laten ze bewust even een stilte vallen.
Vooruit, nog één vergelijking dan: ook al is het baggerweer of is het zaterdagavond iets later geworden; elke zondagmorgen om 8.30 uur zijn de mannen ergens in de omgeving van Lemelerveld te vinden om het heilige hardloopvuur brandend te houden. Natuurlijk in strakke hardloopkleding. Dat kan nu, want ze zijn beiden wel een aantal kilootjes kwijtgeraakt. “Ach, het gaat echt niet altijd van harte, maar zo werkt het ook in het bedrijfsleven. Soms is het gewoon accepteren dat het niet je dag is en is het een kwestie van anticiperen. Dat het net anders loopt en je toch moet doorgaan. De kunst zit ‘m in het genieten van de reis.”