Erik de Graaf maakte al 1100 duiken
Je hoofd leegmaken als ondernemer is soms best een uitdaging, maar Erik de Graaf – eigenaar van De Graaf Timmerbedrijf & Interieurbouw – heeft daar de perfecte manier voor gevonden: duiken. En dan niet alleen in heerlijk warme oorden of andere verre bestemmingen. Nee, hij duikt vrijwel elke zondag in de Nederlandse wateren. Door weer en wind, bij 20 graden én -10.
“Oh, in de winter zijn er zeker wel afhakers hoor. Mooi-weerduikers noemen we die”, lacht Erik. “Ik behoor wel tot de harde kern, want normaal gesproken ga ik elke week, 52 weken per jaar duiken. Ja, ook als het koud is, regent, sneeuwt of -20 graden is. Al duik ik in dat laatste geval wel een stuk korter hoor”, grijnst hij breed. Na 30 jaar duiken behoort Erik inmiddels tot de zeer ervaren duikers, maar vroeger sportte hij toch vooral op het droge. “Ik voetbalde lange tijd in een selectie elftal, maar op een gegeven moment word je natuurlijk wat ouder. Ik zag het echter niet zo zitten om in een lager elftal te spelen, daarvoor ben ik veel te competitief.”
Duiken had hij toen nog nooit gedaan, dat vlammetje ging pas aan toen hij het iemand zag doen. Hij besloot zich vervolgens aan te melden bij duikvereniging Cerianthus. “Natuurlijk omdat ik heel graag wilde leren duiken, maar daarnaast was het voor mij als import-Raaltenaar ook een manier om te integreren. Zo leer je toch nieuwe mensen kennen. Met succes, want vanaf dag één kwam ik terecht in een ontzettend leuke groep. ’s Ochtends drinken we gezellig een kopje koffie met een lekker gebakkie, vervolgens gaan we samen duiken en ’s middags eten we een fijne bal gehakt.”
Creatief
In de afgelopen jaren werd Erik een steeds betere duiker. Hij behaalde verschillende niveaus en diploma’s en kreeg daarmee ook steeds meer bevoegdheden. Zo geeft hij bijvoorbeeld les als duikinstructeur én is hij naast ondernemer ook nog beroepsduiker. “Dat betekent dat ik af en toe een klus onder water doe. Een sluis repareren die niet meer dicht wil bijvoorbeeld of helpen als een auto te water is geraakt. Het kan maar zo zijn dat ik middenin de nacht uit bed word gebeld om ergens een klus te doen.”
En daar is ook meteen de overeenkomst tussen Eriks passie én zijn timmerbedrijf gelegd, want zijn technische kennis komt in beide gevallen goed van pas. “Je moet voor allebei enorm creatief zijn en in oplossingen denken. Als timmerman kan ik alles maken wat mijn handjes zien, maar als duiker heb je die creativiteit ook nodig. Onderwater is er niks, je hebt héél weinig middelen en daar moet je het mee doen. Creatieve oplossingen bedenken is daarom heel belangrijk.” De gemiddelde duiker zou dat wellicht vrij spannend vinden, maar wie met Erik praat komt al snel tot de conclusie dat hij niet snel (lees: nooit) zenuwachtig te krijgen is. “Duiken is niet moeilijk, het meeste zit tussen de oren. Je moet natuurlijk onder water ademen en dat is iets tegennatuurlijks. Stiekem moet ik wel lachen als ik die gestreste bekkies van sommigen zien. Halverwege is hun fles kats leeg, want ze verbruiken hun lucht als een giertank, haha!”
Hoewel Erik al 30 jaar duikt en tijdens 1100 duiken al heel wat van de onderwaterwereld ontdekte, moet hij de mooiste duikspot nog ontdekken, zo zegt hij zelf. “Ik heb weleens op Corsica en aan de Costa Brava gedoken, dat vond ik wel heel bijzonder: heel helder, hele andere kleuren en lekker warm. Ik droom er stiekem van om te gaan duiken op de Malediven, op Aruba of IJsland. Daar schijnt het echt gláshelder te zijn.” Normaal gesproken duikt hij vooral in Nederlandse zandgaten, maar af en toe trekt Erik ook naar de Noordzee om te duiken naar wrakken. “Je krijgt natuurlijk te maken met golfslag en tij, dus dat is best een uitdaging. Daarnaast vind ik ijsduiken heel erg tof. Dan maken we een wak en zwemmen we letterlijk onder het ijs door. Muisstil, zo prachtig. Het is net alsof je de wereld bekijkt door een groothoeklens. Helaas hebben we zo weinig ijs gehad de laatste jaren….”
Erik valt even stil, terwijl zijn ogen beginnen te glimmen. “Het gevoel tijdens een duik…. Dat blijft uniek. De rust onder water. Niks geen gekwebbel, gezeur of drukte. Alleen jij en de natuur. Je leert Nederland op zo’n andere manier kennen. Je ziet bijzondere planten en vissen, je komt op plekken waar je anders nooit zou komen. Ja, de onderwaterwereld heeft echt iets magisch, dus ik ben nog lang niet klaar. Er zijn nog genoeg gaten om in te plonsen.”
SOM’s passie
Niets ten nadele van mensen die in loondienst arbeid verrichten, maar ondernemers staan bekend als hardwerkende mensen. Een 36-urige werkweek, daar lachen ze om. 40 uur is standaard en meestal wordt het wel 50 of 60 uur. Of zelfs nog meer. En klagen, dat doen ze amper. De grote vraag is natuurlijk hoe ze het volhouden. In deze rubriek ontrafelen we iedere editie het geheim van de smid: hoe maakt de ondernemer in zijn of haar spaarzame vrije tijd het hoofd leeg? Erik de Graaf, eigenaar van De Graaf Timmerbedrijf & Interieurbouw, doet dat bij voorkeur op een wel heel bijzondere manier: duiken!