Boerhof Projectinrichters is op missie: meer duurzaamheid in inrichting

“Tweedehands meubels oude, stoffige meuk? Die tijd is voorbij”

In de showroom van Boerhof Projectinrichters is genoeg moois te zien, maar toch glijdt je oog onmiddellijk naar de Onderneming van het Jaar-trofee. Het Heetense bedrijf kan terugkijken op een bijzonder 2023. Eerst vierden ze hun vijftigjarige jubileum, een maand later werden ze uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar gemeente Raalte. Een mooie waardering, maar voor Kristel Leerkes-Boerhof geen reden om achterover te gaan leunen. Integendeel zelfs. 

De jury van de ondernemersverkiezing noemde Boerhof een koploper op het gebied van duurzaamheid en circulariteit en een inspiratiebron voor andere ondernemers. Onbewust bevestigt Kristel die woorden al snel, want haar passie voor duurzaamheid schuift ze niet onder stoelen of banken. “Wij zijn als Boerhof op missie om te laten zien wat je kan doen op het gebied van duurzaamheid in inrichting”, zo vertelt ze. “Er is nog best veel onwetendheid. Zo zien we nog te vaak dat ondernemers een nieuw pand bouwen en heel druk zijn met zonnepanelen, laadpalen en een warmtepomp. Heel goed natuurlijk, maar dan vraag ik: ‘Joh, wat ga je eigenlijk met de inrichting doen? Wordt dat ook helemaal duurzaam?’ Nou, dan kijken ze me toch aan… Daar hebben ze vaak helemaal niet over nagedacht. Wij vertellen ondernemers heel graag over de mogelijkheden, want het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Kijk bijvoorbeeld zelf eens kritisch naar de spullen die je nog hebt. Welke meubels zijn gewoon nog goed? Tuurlijk zijn er nog altijd klanten die alles nieuw willen, maar we merken daarin wel langzaam een verschuiving. Steeds meer mensen vinden het namelijk wél interessant. Wij gaan daarom altijd actief het gesprek met onze klanten aan om ze bewust te maken van de opties. Is er interesse? Dan maken we foto’s van meubels die prima her te gebruiken zijn. Vervolgens gaan onze interieurontwerpers daarmee aan de slag. Zij vinden het een heerlijke uitdaging om oude meubels en nieuwe meubels samen te voegen tot een prachtig ontwerp.”

Met een verhaal

Duurzaamheid in inrichting kan in allerlei verschillende gradaties. Zo kun je kiezen voor nieuwe meubels, maar toch kritisch kijken naar duurzaamheid. Want waar komt iets vandaan? En is het gemaakt van gerecycled materiaal? Daarnaast kun je natuurlijk ook een gedeelte van je oude meubels hergebruiken of refurbishen. Kristel: “Er leeft nog altijd heel erg het idee dat duurzaam gelijkstaat aan geitenwollensokken. Dat hergebruikte meubels stoffige, stinkende oude meuk zijn. Die tijd is echt voorbij. Een stoel is negen van de tien keer bijvoorbeeld helemaal niet versleten. Vaak is de stof wat verkleurd of kapot. Het geraamte kun je perfect hergebruiken en de rest helemaal laten herstofferen. Met een ander stofje erop ziet het er weer uit als nieuw.” 

Naast het duurzame aspect, ziet Kristel nóg een voordeel in hergebruiken: je krijgt namelijk inrichting met een verhaal. “Tijdens de opening van je nieuwe pand kun je trots zeggen: ‘Joh, alles wat je ziet is helemaal nieuw. Komt uit China.’ Of je zegt: ‘Kijk, die plantenbakken zijn gemaakt van onze oude kasten. En die bijzettafeltjes van de ladeblokken.’ Dat is toch veel leuker? Zo hebben wij de gasten van ons jubileumfeest gevraagd om oude spijkerbroeken mee te nemen. We zijn nu bezig om daar stoeltjes van te maken. Een leuke herinnering aan ons feest, maar we laten hiermee ook zien wat je allemaal kan met textiel.”

Naast het wijzen van ondernemers op de duurzame mogelijkheden in inrichting, probeert Boerhof Projectinrichters andere bedrijven ook actief te inspireren. Zo brengen ze dit voorjaar voor de elfde keer een MVO-verslag (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen red.) uit. “In dit verslag noemen we praktische voorbeelden en geven we handvaten waarmee andere ondernemers zelf aan de slag kunnen”, zo vertelt Kristel daarover. “Vaak zijn het hele simpele dingen, maar we hopen daarmee te laten zien dat duurzaamheid helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Daarnaast kijken we zelf natuurlijk ook altijd actief hoe we weer nieuwe stappen kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met een project voor het recyclen van gordijnstoffen en zijn we druk met een machine die gebruikte tapijttegels grondig reinigt. Daarnaast willen we in de toekomst heel graag een database creëren waarin we spullen kunnen registeren die we retour krijgen. Zo weten we precies wat we zelf allemaal hebben staan en kunnen we klanten ook laten zien welke tweedehands opties we voor ze hebben.”

 

Boerhof Projectinrichters    |    Dorpsstraat 41   |   Heeten   |   0572 – 38 24 24   |    info@boerhof.nl     |   www.boerhofprojectinrichters.nl

Delen:

Deel dit artikel!