BiedtRuimte slaat handen ineen met Energiecoöperatie Salland-West

Adviesbureau helpt bij realisatie zonneweides in Lierderholthuis en Laag Zuthem

René Nijmeijer van BiedtRuimte zit niet graag stil, zo werd in ons vorige SOM-artikel al vrij duidelijk. Begin dit jaar hielp hij Kartcentrum Zwolle, maar nieuwe projecten genoeg! De uitbreiding van hotel/restaurant De Koperen Hoogte bijvoorbeeld, om maar iets ‘kleins’ te noemen. Het adviesbureau is daarnaast druk met nóg een mooie opdracht: de realisatie van zonneweides in Lierderholthuis en Laag Zuthem.  

“Jullie moeten iets met energie”, zo luidde de opdracht die gemeente Raalte bij Plaatselijk Belang Lierderholthuis neerlegde. Een nogal grote taak voor zo’n klein dorp, maar de opdracht kwam rechtstreeks vanuit Den Haag. “Het kabinet legde het bij de regio’s, die zetten het naar de gemeentes en de gemeentes legden het weer bij de buurtdorpen”, zo vertelt Han Jansen van Energiecoöperatie Salland-West. “Als ideeën van onderop komen, hebben ze meer draagvlak. Zo was het idee.”

Om te onderzoeken wat er in Lierderholthuis mogelijk was, zette Plaatselijk Belang een werkgroep op. Ditzelfde gebeurde ook in buurtdorp Laag Zuthem. Niet lang daarna werd er daarom door de twee kleine dorpen besloten om samen te gaan werken. Han: “In beide dorpen hielden we een enquête onder de inwoners: wat willen jullie? Welke projecten moeten er komen? Eerst zoveel mogelijk daken benutten, zo was de respons. Daarnaast kwam ook de optie voor een paar kleine zonneweides naar voren. Er meldden zich ook al eigenaren die hun land wel ter beschikking wilden stellen.”

Om dit plan verder vorm te geven, richtten Lierderholthuis en Laag Zuthem gezamenlijk Energiecoöperatie Salland-West op. Han: “Hierin zit ik samen met 7 enthousiaste vrijwilligers, maar de echte expertise hebben we natuurlijk niet. Vandaar dat we BiedtRuimte om hulp hebben gevraagd.” Een logische keuze, want BiedtRuimte is een specialist op het gebied van leefomgeving en gebiedsontwikkeling. René en zijn team helpen bij hele diverse projecten: van energie en drinkwater tot aan rood voor rood-regelingen en stedelijke ontwikkeling. “Bij zo’n zonnepanelen-project komt een heleboel kijken”, zo vertelt René. “Onderzoek doen naar de bodem en ecologie, maar ook: hoe passen we zo’n zonneweide landschappelijk in? En heel veel praten met de provincie, gemeente en natuurlijk de buurt. Want wat vinden omwonenden ervan? Al die ingrediënten samen vormen uiteindelijk een plan waar zoveel mogelijk mensen blij mee zijn.”

Han vult aan: “Ja, dat draagvlak vinden wij ontzettend belangrijk. We zijn er van en voor het dorp, dus we proberen het in samenspraak met iedereen zo goed mogelijk te doen. Er moet sowieso iets gebeuren op het gebied van energie, dus dan liever met een sterk plan en zoveel mogelijk draagvlak.” René knikt. “En dat is ook echt wel gelukt! Laag Zuthem was in eerste instantie best kritisch, dus daar hebben we heel wat gesprekken gehad. Die perceptie begint te verschuiven. In Lierderholthuis was het heel anders. Met een paar avonden was het bekeken en kwam zelfs de reactie: ‘Kan die zonneweide niet wat groter?’ Dat vonden we natuurlijk mooi om te horen.”

Voor de gemeenschap

Het mooie aan het plan van Energiecoöperatie Salland-West is dat de winst van de lokale coöperatie rechtstreeks terugvloeit naar de lokale gemeenschap. Han: “Met het verdiende geld bouwen we eerst een kleine buffer op waarmee we eventuele kapotte zaken kunnen vervangen. Alles wat daarnaast overblijft, gaat naar de gemeenschap. In een jaarlijkse vergadering bepalen we dan naar welke doelen hoeveel geld moet. Bijvoorbeeld het dorpshuis, de sportvereniging of de ouderenclub. Zo wordt de winst uit de twee zonneweides dus gebruikt om beide dorpen leefbaar te houden.” 

Wanneer de eerste zonnepanelen daadwerkelijk gelegd zullen worden, is nog even afwachten. Het plan ligt nu ter inzage, dus het blijft nog even spannend welke reacties daarop binnenkomen. “Vanuit daar gaan we kijken of we het plan nog moeten aanpassen of niet”, zo vertelt René. “Zodra de vergunning is verleend, houdt onze rol in dit project op.” Han knikt: “Voor ons betekent het dat we dan eindelijk subsidies kunnen aanvragen. Daarna moeten we nog kijken naar de installatie, de levertijd en de businesscase. Al met al is het nog een heel traject, maar we hebben vertrouwen dat het gaat lukken.”

Wil je Energiecoöperatie Salland-West verder helpen met het opzetten van lokale initiatieven? Dat kan op twee manieren! Je kan voor 5 euro per jaar lid worden óf je kan grote daken geschikt voor zonnepanelen (langdurig) beschikbaar stellen aan de coöperatie. Hiervoor krijg je een vergoeding per vierkante meter dakoppervlak, de rest regelt Energiecoöperatie Salland-West. Aanmelden? Mail naar energiecorporatie.salland.west@gmail.com

BiedtRuimte
Drosteweg 8
8101 NB Raalte
06 3864 2490
info@biedtruimte.com
www.biedtruimte.com 

Delen:

Deel dit artikel!