Beleggen is niet voor het snelle geld, wel om grip te krijgen op jouw financiële toekomst

Met Rowan Nijboer op ontdekkingstocht door de beleggingsjungle

Het is een situatie die velen ongetwijfeld herkennen. Ergens in je leven word je gegrepen door iets dat je niet meer loslaat. De een ziet een nieuwe sportieve uitdaging, terwijl een ander zich helemaal verliest in een nieuwe hobby. Het laatste overkwam Rowan Nijboer. In de overtreffende trap zelfs, want het nieuwe tijdverdrijf zette hem op het spoor van zijn opleiding en het effende zelfs het pad voor zijn eigen onderneming. Samen met vriendin Barbara Brommer neemt hij je graag mee op ontdekkingstocht door de jungle van het beleggen.

“Ha”, denken de Sallandse ondernemers nu. “Dat past me wel! Snel geld verdienen!” Als je de kreten leest waarmee sommige beleggingskantoren zichzelf in de markt proberen te zetten, dan kunnen we ons voorstellen dat je zo denkt. Maar zelfs al hou je zijn lange lijf ondersteboven, een gouden tip ga je van Rowan Nijboer – ook de bedrijfsnaam – niet ontvangen. Wel geeft hij aan dat je met slechts 50 euro per maand na dertig jaar een hele leuke aanvulling op je pensioen kunt creëren. Het geheim? Rendement op rendement. “Dat krijg je met spaarrente niet voor elkaar.”

Simpelweg omdat het niet de methode is waarop de twee te werk willen gaan. De klant moet het beleggen zelf ervaren. Door het ene moment op je snufferd te gaan en het andere moment iets binnen te halen. Rowan vertelt, legt uit en coacht en doet dat aan de hand van video’s voor beginnende beleggers, gratis minitrainingen, podcasts, cursussen, masterclasses en memberships. Het membership (€ 1.000,-) is een soort community. Maximaal 25 mensen die in een periode van tien maanden regelmatig – online of offline – bij elkaar komen onder leiding van beleggingscoach Rowan en vooral ook van elkaar leren en tips uitwisselen. “Het is leuk om mensen te zien groeien. Sommigen worden echt goede beleggers. We geven dus geen advies. Het draait om informatie en educatie en ja, toch ook wel om een stukje entertainment.” Rowan Nijboer heeft een losse manier van presenteren. Inhoudelijk goed, maar wel met een gezonde dosis humor. Daarin profiteert hij nadrukkelijk van z’n ervaring in het onderwijs. “Ondanks dat we momenteel beiden kunnen leven van ons bedrijf sta ik nog twee dagen voor de klas. Dat heeft gewoon een bepaalde aantrekkingskracht voor mij. Het is op mijn pad gekomen nadat ik RSI-klachten kreeg. In mijn werk voor de bank werd de computer echt een kwelgeest. Ik keek uit naar iets anders en mocht even meelopen op het Carmel College. Daarna ging ik met een hele grote glimlach de deur uit.”

Drogen van verf

Barbara en Rowan hameren er nog maar eens op: beleggen doe je niet voor het snelle geld. Wel als je de touwtjes in handen wilt nemen met betrekking tot jouw eigen financiële toekomst. Of zoals het stel het omschrijft: duurzaamheid in beleggen. “Andere bedrijven zijn juist heel erg bezig met de korte termijn. Amerikanen zijn zelfs gericht op de kwartaalcijfers van bedrijven en willen daar direct naar handelen. Dan is duurzaam beleggen misschien best saai, maar ooit heeft iemand gezegd dat beleggen moet aanvoelen als het kijken naar het drogen van verf. Dus…”

Als dertiger lijkt geboren Lemelervelder Rowan Nijboer nog een broekie, maar hij is inmiddels behoorlijk door de wol geverfd als het aankomt op beleggen. Amper 15 jaar oud kwam hij door z’n vader in aanraking met het fenomeen. Het was liefde op het eerste gezicht. “Ik vond het meteen waanzinnig interessant om de beurskoersen te volgen. Toen nog via Teletekst. Ook het bestuderen van de informatie van bedrijven voelde alsof het bij me hoorde.”

Hij stemde zelfs z’n opleiding er op af. Met een dubbele Master in International Financial Management op zak en zijn grote bagage aan eigen ervaring was hij klaar om z’n eigen business te beginnen. “Het was ook wel een stuk frustratie. Vrienden die niet beleggen omdat ze alleen maar denken in risico’s en anderen die verdwalen in de beleggingswereld. Terwijl er voor iedereen een manier van beleggen is en je met een aantal vuistregels een heel eind moet komen.”
“Tja”, voegt Barbara toe, “dan ontstaat langzaam het gevoel waarom ga ik zelf niet vertellen hoe het zit.”

Grijze pakken

Dan kun je lekker in je luie stoel blijven zitten en wachten tot zich mensen melden, maar de twee kozen voor een actieve benadering via een podcast. “Dat hebben we inmiddels aardig onder de knie, maar voor de eerste succesvolle podcast hebben we wel een dag nodig gehad.” 

Het succes van Rowan Nijboer wordt dus voor een groot deel bepaald door de inhoud, maar het is vooral ook de lage drempel die veel mensen aanspreekt. Barbara: “Rowan is een hele normale jongen. In deze wereld zie je natuurlijk heel veel grijze pakken en die zijn totaal niet toegankelijk.” Rowan: “Ik ben één van de weinige beleggingscoaches die zijn eigen naam aan het bedrijf heeft verbonden. In onze podcasts gaat het ook wel eens over ons persoonlijke leven. Daarmee geef je het gevoel van samen aan de keukentafel en die persoon kan ik wel vertrouwen”, aldus de naamgever van het bedrijf die de rol van zijn vriendin zeker niet onderbelicht wil laten. “We zijn complementair. In werkzaamheden en in karaktereigenschappen. Dit is echt iets dat we samen doen”, stellen ze vast.

De ene onderneming blijft worstelen om het hoofd boven water te houden, de andere lijkt alles wat het aanraakt in goud te kunnen veranderen. Is het goedondernemerschap, is het geluk of is het een kwestie van wachten tot de juiste kans voorbij komt? Of is het een combinatie van factoren? Het Sallands Ondernemers Magazine wil het naadje van de kous weten. Oftewel, wat is de SOM’s Succesfactor? Voor deze editie voelen we Rowan Nijboer en Barbara Brommer uit Zwolle aan de tand. 

Delen:

Deel dit artikel!