Schotman Guitars bouwt custom made gitaren: exclusief en met oog voor detail

Robert Schotman lanceert eigen gitarenmerk

Toen Robert op z’n 18e zijn allereerste gitaar kocht, had hij nóóit kunnen bedenken dat hij al die jaren later zelf gitaren zou bouwen en zelfs zijn eigen gitarenmerk zou lanceren. En toch is dat precies wat hij met Schotman Guitars nu doet. In deze editie is de Heinose Robert daarom onze SOM’s starter.  

Hij had altijd wel iets met muziek, maar er brandde absoluut geen diepgaande, muzikale ambitie in Robert. Tuurlijk, de gitaar vond hij echt wel leuk, maar meer dan dat was het niet. Uit interesse kocht hij toch maar eens een gitaar en zonder les of muzikale opleiding leerde hij zichzelf spelen. En vanaf dat moment sloeg de liefde over. Hij speelde in verschillende hobbybandjes in de rock en metal scene en belandde zo op een beurs omdat hij op zoek was naar een nieuwe gitaar. “Daar kwam ik iemand tegen die zelf gitaren bouwde. Ik kocht er één, want wat hij maakte vond ik heel tof.”Van origine heeft Robert zelf een commerciële én technische achtergrond, dus zo raakten de twee met elkaar in gesprek. “Uiteindelijk heeft hij mij gevraagd of ik in zijn bedrijf wilde stappen. Daar is het voor mij allemaal begonnen: van als muzikant een gitaar bespelen, naar meehelpen, meebouwen en daarna volledig bouwen.”

Hoewel Robert straalt als hij vertelt over zijn tijd bij Serpent King Guitars, kwam er toch een einde aan de samenwerking. “Ja, dan denk je: alles was top, waarom stop je er dan mee? Op een gegeven moment ontwikkel je ideeën die niet meer in dezelfde richting wijzen, zo kwam ik tot de conclusie dat ik voor mezelf wilde beginnen.”

Heinose inslag

De afgelopen anderhalf jaar is Robert keihard bezig geweest om zijn eigen merk uit de grond te stampen, iets dat hij met grondige precieze aanpakte. “Gitaren bouwen is voor mij natuurlijk niet nieuw, maar een eigen merk starten en een bedrijf beginnen wél. Hoe zet je dat in de markt? Wat wordt de naam, het logo? Omdat ik echt wel een relatie heb met deze regio – Salland, maar specifiek Heino – vond ik het belangrijk om daar iets mee te doen. Vandaar dat het klavertje uit het gemeentewapen van Heino terugkomt in mijn logo en daarmee ook op de gitaren.” Het afgelopen jaar heeft Robert daarnaast gebruikt om de modellen en de details te bedenken en om alle gereedschappen en processen te laten werken. “Ik beheerste niet alle disciplines van het bouwen, dus ik heb ook dingen bijgeleerd. Het spuiten had ik bijvoorbeeld nog nooit professioneel gedaan. Dat is echt een ambacht, dus daar heb ik wel wat tijd in moeten stoppen.”

Inmiddels heeft Robert twee gitaren klaar. Zelf noemt hij het prototypes, maar wat ons betreft zijn het vooral twee hele serieuze, prachtige gitaren. Serienummers? 00000000 en 00000001. Types? 8141P en 8141S. “Gebaseerd op de postcode van Heino natuurlijk. Daarnaast verwijzen de P en de S naar Les Paul en Stratocaster, twee hele bekende gitaarmodellen.” Robert haalt ze tevoorschijn uit de koffer en vertelt: “Aan deze gitaren zit geen kunststof, alles is gemaakt van hout.” Roberts oog voor detail is bewonderenswaardig, over al het materiaal, over elk stukje en elk lijntje is nagedacht. Hij is dan ook zo’n 200 uur (!) per gitaar bezig is. “Niet aan één stuk door hoor, het is allemaal hout dus dat moet af en toe ook rusten. Al met al ben je zo’n 3 maanden bezig.”

Exclusief

Met Schotman Guitars richt Robert zich op speciaal gebouwde, custom made gitaren. “Mijn doelgroep is daardoor niet de 18-jarige schoolverlater, maar juist de mensen die al jarenlang spelen en nu eens een gitaar willen die helemaal naar hun smaak is. Met mijn merk sta ik echt voor exclusiviteit en kwaliteit. Ik gebruik daarom de beste materialen, maar zoek ook methodes die niet voor de hand liggen. Net wat mooier, net wat slimmer.”, Robert valt even stil terwijl zijn blik naar de gitaarkoffer afdwaalt. “Deze koffer is daar ook een voorbeeld van. Het lijkt misschien een standaardkoffer die je overal kan kopen, maar dat is niet zo. Hierin past namelijk alleen deze specifieke gitaar. Daarnaast komt er nog een bronzen plaatje op met daarin gegrafeerd het serienummer, het model en de naam van de eigenaar. Dat soort details vind ik tof.”

Nu de eerste gitaren af zijn, begint Roberts avontuur écht. “Het spannendste komt nu pas, want mijn website staat live”, zegt hij daar zelf over. “Mensen moeten mij gaan zien en mijn werk mooi vinden. Ik ben er overigens wel van overtuigd dat dat gaat gebeuren. Is het niet dit jaar, dan wel volgend jaar. En misschien wordt het wel geen megagroot succes, maar het gaat sowieso lukken.” Over zijn toekomstdromen kan Robert kort zijn: “Ik droom ervan om een mooi merk neer te zetten dat gaat groeien en blijft groeien. Op den duur hoop ik wat personeel aan te nemen, maar ik wil wel dat iedereen die voor Schotman Guitars werkt ook echt een passie voor gitaren heeft. Alleen dan blijft de kracht van het merk behouden.”

SOM’s starter

De een heeft een diepgewortelde behoefte om op eigen benen te staan, terwijl de ander noodgedwongen voor zichzelf begint omdat hij/zij thuis is komen te zitten. De een heeft zich al jaren voorbereid op die belangrijke stap, een ander ziet ineens een gat in de markt en handelt in een opwelling. Kortom, starters zijn er in vele soorten en maten. SOM zoekt iedere editie een ondernemer op die recentelijk voor zichzelf is begonnen en dus van alles kan vertellen over de eerste mooie stapjes én valkuilen van het ondernemerschap. Voor deze editie blijven we in Heino en spreken we met Robert Schotman, de eigenaar van het net gelanceerde Schotman Guitars.

Delen:

Deel dit artikel!