“Darten is de ideale mix van sportiviteit en gezelligheid”
Niets ten nadele van mensen die in loondienst arbeid verrichten, maar ondernemers staan bekend als hardwerkende mensen. Een 36-urige werkweek, daar lachen ze om. 40 Uur is standaard en meestal wordt het wel 50 of 60 uur. Of zelfs nog meer. En klagen, dat doen ze amper. De grote vraag is natuurlijk hoe ze het volhouden. In deze rubriek ontrafelen we iedere editie het geheim van de smid: hoe maakt de ondernemer in zijn of haar spaarzame vrije tijd het hoofd leeg? Chris Hekking, eigenaar van Chris Hekking Infra in Mariënheem, vindt zijn ontspanning in de edele dartsport.
Veel ondernemers kijken uit naar de kerstdagen. Even wat meer tijd voor het gezin en andere familieleden. Even de boel laten bezinken en niet teveel sores aan de kop. Een heerlijk vooruitzicht! Chris Hekking kan er sinds kort ook over meepraten. Normaliter is hij vanaf derde kerstdag medeorganisator van het Open Mariënheem Darttoernooi en dat werpt zijn schaduw vooruit. Maar ja, die verrekte pandemie gooit voor het tweede achtereenvolgende jaar roet in het eten.
Hij keek er eigenlijk wel naar uit. Het is dan ook veel meer dan een toernooitje voor wat vrienden, lokale helden en een paar mensen van buiten de dorpsgrenzen. De Open Mariënheem staat landelijk bekend en het brengt een bont gezelschap op de been van kroegdarters, prijzenjagers en (semi-)professionals. Wie het darten een beetje volgt, kent zeker de namen van Ron Meulenkamp, Christian Kist, Jelle Klaasen en Jan Dekker. “Dan denk je misschien dat dit soort jongens zo’n toernooi als het onze op hun sloffen winnen, maar dat komt lang niet altijd uit. En dat maakt het nu juist zo leuk!”
Chris Hekking was 17 toen hij gegrepen werd door het dartvirus. “Man, in de beginjaren gooide ik wel drie keer in de week. Trainen, wedstrijden in de Sallandse Dart Competitie en veel toernooien, ik vond het allemaal geweldig. Wat me aantrekt? Pfff, dat vind ik lastig.
Het is gewoon een mooi spelletje. Misschien wel de ideale mix van sportiviteit en gezelligheid. Natuurlijk is het handig als je over enig talent beschikt, maar als je regelmatig traint, zie je wel dat je beter wordt. En daar ligt bij mij nu net het probleem. Met een onderneming en een gezin met kleine kinderen is het lastig om tijd vrij te maken. Woensdagavond is mijn dartavond. Daar komt in principe niets tussen, maar het blijft tegenwoordig helaas bij die ene avond…”
Zonder bier
Natuurlijk kent Hekking ook de vooroordelen over het darten die overal de ronde doen. Dat je het toch geen sport kunt noemen als je sommige zwaarlijvige topspelers ziet. Dat het alleen daarom al meer als vrijetijdsbesteding moet worden bestempeld dan als sport.
En dat het met al die fans in de meest vreemde uitdossingen meer weg heeft van carnaval dan van een serieuze sport. Als nuchtere Sallander zal het hem een worst zijn wat iedereen denkt. Hij weet dat er veel bij komt kijken om op hoog niveau te darten. “Die jongens in de top trainen megaveel. Oud-wereldkampioen Phil Taylor heeft alles gewonnen wat er te winnen valt en toen ze hem na een toernooioverwinning op zondag vroegen waarom hij altijd won, antwoordde hij: ‘Omdat ik morgen weer 6 à 7 uur sta te gooien. En dinsdag. En…’ Wat het publiek betreft: bij voetbal slaan ze mekaar de hersens in en noemen ze het sfeer. Tja, het is maar wat je wilt zien…”
In deze rubriek is het altijd leuk om te zien of er parallellen te trekken zijn tussen het dagelijkse werk en de passie. In het geval van Chris Hekking is dat niet eenvoudig. Zeker als je het dagelijkse buffelen met machines en gereedschap wilt vergelijken met de toch wel fijne techniek van het pijltjes gooien. Toch? “Nou”, lacht de ondernemer. “Als je naar het darten kijkt, zijn er veel manieren om de pijl vast te houden en voor het bord te staan. De een staat met de voet in de lengte, de ander in de breedte. De een staat recht voor het bord en een ander zoals ik helemaal naar rechts. En zo heeft iedereen ook zijn eigen manier om de schöppe vast te houden.”
Over de schöppe gesproken, de agenda van Chris Hekking Infra loopt al weer aardig vol. Het wordt ook in 2022 eerder een kwestie van ‘hoe krijgen we het werk af’ dan ‘hoe komen we aan werk’. Het straatwerk blijft de hoofdzaak, maar het bedrijf is ook steeds vaker in tuinen te vinden. “Die twee zijn heel mooi te combineren.”
Net zoiets als darten en bier drinken?
“Ha, ha, nou… Op ons niveau kan het wel even helpen om de spanning van de werparm te halen, maar ik weet niet of ik er beter van ga gooien. Als we voor de competitie in actie komen, dan wil ik altijd graag als eerste. En dan gooi ik dus zonder bier. Gaat over het algemeen best goed!”