Van ondernemend op kantoor naar starter vanaf de steiger

Thije Bannink volgt zijn hart en is met eigen bedrijf weer actief als timmerman

De een heeft een diepgewortelde behoefte om op eigen benen te staan, terwijl de ander noodgedwongen voor zichzelf begint omdat hij/zij thuis is komen te zitten. De een heeft zich al jaren voorbereid op die belangrijke stap, een ander ziet ineens een gat in de markt en handelt in een opwelling. Kortom, starters zijn er in vele soorten en maten. SOM zoekt iedere editie een ondernemer op die recentelijk voor zichzelf is begonnen en dus van alles kan vertellen over de eerste mooie stapjes én valkuilen van het ondernemerschap. Voor deze editie trekken we naar het buitengebied van Broekland. Naar Thije Bannink van Bannink Bouw om precies te zijn.

Het is wel even wennen. We kennen Thije Bannink vooral als de man van kantoor, de verkoper en de man die netjes en stijlvol gekleed door het leven gaat. Nu, thuis in het buitengebied van Broekland, treffen we hem in z’n werkkloffie. Met de sporen van gedane arbeid nog vers in het tenue. Het staat hem goed en dat is mede te danken aan het blije gezicht boven de werkkleding. Blij, omdat hij loondienst en kantoor heeft ingeruild voor het eigen ondernemerschap en de steiger. 

Wellicht denk je nu: Thije Bannink, dat is toch die man van Adende. En ook de man die op de nominatie stond om dat succesvolle bedrijf in de toekomst over te nemen. Klopt allemaal, maar hoe dichter het moment naderde, hoe meer de volbloed Broeklander begon te twijfelen. “Het bedrijf is door de jaren heen behoorlijk gegroeid. En daarmee voor mij ook de afstand tot de steiger. Adende is zonder enige twijfel een leuk bedrijf, maar het richt zich veel op retail en interieur, terwijl mijn hart toch wel ligt bij het verbouwen van woningen en het bouwen van kapschuren en veranda’s.”

Het op eigen benen staan, lonkte dus al wat langer, maar dan in combinatie met zelf de handen uit de mouwen steken. “Ik heb nu wel een aardig arsenaal pantalons en jasjes in de kast hangen, maar goed, dat komt altijd wel van pas”, lacht de kersverse ondernemer die ondanks zijn 31 jaar al een lange historie heeft op de bouwplaats. “Ik ben al op m’n vijftiende via een BBL-traject begonnen bij Van der Vondervoort in Broekland.”

Via het plaatselijke bouwbedrijf ging hij naar BAJO in Mariënheem om uiteindelijk bij Adende terecht te komen. Het leek dus een gespreid bedje en toch koos hij voor een onzeker bestaan door z’n eigen onderneming Bannink Bouw op te richten. Denk niet dat het een gemakkelijke beslissing was. “Het heeft me wel wat slapeloze nachten gekost”, bekent hij.

Natuurlijk had hij ook gewoon in loondienst kunnen gaan, want de banen in de bouw liggen gewoon voor het opscheppen. Lekker werken en geen zorgen. Maar, Bannink is eigenzinnig genoeg om het toch op zijn eigen manier te willen doen. “Natuurlijk kleven er risico’s aan een eigen bouwbedrijf. Het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk werk hebt, maar daar maak ik me totaal geen zorgen over. Door de jaren heen heb ik een aardig netwerk opgebouwd en via die relaties kreeg in de eerste maand al allerlei aanvragen. Ja, het is natuurlijk een rare periode met die corona, maar voor onze sector is het wel een goede tijd. En laat ik voorop stellen dat je geen ondernemer moet worden als je geen gokje durft te wagen.”

Stip op de horizon

Mede door zijn werkervaring op kantoor is hij geen ondernemer die zich alleen richt op zijn vakmanschap. Hij durft het dus wel aan om een stip op de horizon te zetten. “Ik heb mezelf zo’n anderhalf à twee jaar de tijd gegeven om een beslissing te nemen over het eventueel aannemen van personeel. Ik zie het wel voor me om door te groeien naar een schaal van 15 medewerkers. Daarmee behoud je nog de sfeer van een echt Broeklands familiebedrijf. Er is nu al voldoende werk om vier jongens aan te nemen, maar ik wil geen overhaaste dingen doen. Daarom werk ik nu samen met ZZP’ers uit mijn netwerk”, aldus Bannink die zeker open staat voor opdrachten vanuit het bedrijfsleven. “In eerste instantie vooral verbouwingen, want ik ben nog te klein om complete woningen of bedrijfspanden te bouwen.” Onze starter heeft goed nagedacht over wat de sterke punten van zijn bedrijf moeten zijn. 

Logisch misschien, maar de nummer 1 is toch echt wel kwaliteit. “Goed werk verkoopt zichzelf. Je kunt er gewoon van uitgaan dat tijdens een verjaardag altijd wordt gesproken over een bouwproject. En dan wil je natuurlijk geen negatieve reclame.” 

Beleving van de bouw

Het tweede belangrijke kenmerk van Bannink Bouw is de grote mate van overleg. “Ik heb in het verleden genoeg gezien om te weten dat bij een gebrek aan afstemming gemakkelijk ergernis kan ontstaan. Ik hecht waarde aan goed en veel overleg en het is toch ook gewoon mooi om de klant mee te nemen in de beleving van de bouw?”

Net zo goed als hij weet wat de sterkte punten van zijn bedrijf moeten zijn, weet hij ook waar hij zelf tekort schiet. Dat kunnen we het best omschrijven met een gebrek aan administratieve kennis. Niet te verwarren met het interpreteren van de cijfers, want daar is hij dan juist wel weer een meester in. 

Gelukkig heeft hij met zijn echtgenote Gabriëlle (Gaby voor intimi) die administratieve kennis (letterlijk) in huis. “Tja, je kunt alles wel uitsteden, maar ik wil eigenlijk niet afhankelijk zijn van een ander als ik verlegen zit om bepaalde informatie. Nu krijg ik à la minute antwoord als ik vraag hoe het er voor staat en hoe bepaalde projecten financieel verlopen.”

Delen:

Deel dit artikel!