Assink Weustink loopt graag voor de muziek uit

In Averlo komen ze niet van een koude kermis thuis

Een duurzame kermis, is dat mogelijk? De botsauto’s, de draaimolen, de suikerspinkraam, de kop-van-jut en de grijparm laten draaien op groene stroom is een nieuw fenomeen in duurzaam Nederland. Geen vervuilende accu’s of stinkende dieselaggregaten om de attracties op gang te houden. Maar is er een kans dat De Bank halverwege blijft steken of dat de oliebollen inzakken in het koude vet? Moeten de bezoekers ’s avonds met een zaklamp de weg naar de schiettent zoeken? Niet als Assink-Weustink zich ermee bemoeit! 

Het elektrotechnisch installatiebedrijf werkte samen met boer Mark Grootentraast om de groene kermis in Averlo afgelopen september mogelijk te maken. Meer dan zeshonderd zonnepanelen op het dak van de kippenschuur en een geavanceerde installatie in de schuur zorgden voor een gezellig feestje in Averlo. Een heel mooi project stellen bedrijfsleider Wilco Gol en financiële man Marc Klein Douwel van het Raaltese Assink-Weustink: “Een kermis vraagt enorm veel energie en de besparing die dit oplevert is dus groot. Daarnaast hoef je niet meer te werken met vervuilende machines als een aggregaat en draag je bij aan een schonere leefomgeving.” Een echte win-win-situatie beaamt het duo.

Het groene initiatief van Mark Grootenraast levert dus maximale winst op maar er was natuurlijk wel het een en ander te doen tussen het idee en de openingsavond van de kermis. Wilco Gol: “De geavanceerde installatie moet ervoor zorgen dat er bij stroomuitval een automatische omschakeling naar het noodaggregaat plaatsvindt. Daarnaast moet de installatie van zonnepanelen automatisch uitgeschakeld worden bij het inschakelen van de noodvoorziening. Die overschakeling mag niet ten koste gaan van de kippen, een stroomstoring in de stal is al snel funest voor de dieren.” In korte tijd heeft Assink-Weustink de juiste infrastructuur aangelegd. “In zo’n project werk je samen met meerdere partijen zodat de kermis, de kippen én de woning geen moment zonder stroom zitten”, zegt Marc Klein Douwel.

Zelfvoorzienend

Assink Weustink is een allround installatie-bedrijf dat zich richt op het realiseren van alle installaties voor gebouwen en terreinen. In alle diensten die zij leveren, speelt duurzaamheid een grote rol. “Komend jaar starten we met een pilot voor de opslag van de overtollige energie uit zonnepanelen”, zegt Wilco. “We helpen onze klanten op weg naar zelfvoorzienend zijn”, voegt Marc toe. Met zo’n batterij kunnen particulieren of bedrijven overtollige energie voor eigen gebruik opslaan in plaats van terug te leveren aan het netwerk zoals nu het geval is. “De batterijen werken op basis van kristal in plaats van het gebruikelijke lithium. Ze zijn dus ook nog eens milieuvriendelijk.”

Energiebesparingsplicht

Er ligt meer dan genoeg werk voor de veertig medewerkers van Assink-Weustink. Wat te denken van de 1546 zonnepanelen die op een Heinose boerderij worden geïnstalleerd. “Maar ook de energiebesparingsplicht voor kantoren is actueel”, leggen Gol en Klein Douwel uit. “Binnenkort moet men naar energielevel C maar in 2030 moeten alle gebouwen energielevel A hebben. Dit betekent een besparing maar men moet eerst investeren en daar adviseren wij graag en goed in.” Beide mannen komen tot dezelfde conclusie: “We hebben technische mensen nodig!”

Assink Weustink
Overkampsweg 18
8102 PH Raalte
0572 36 33 35
info@assinkweustink.nl
www.assinkweustink.nl

Delen:

Deel dit artikel!