‘Snuffelstage’ als voorbode voor langdurige relatie

Het is vrijdagmorgen, 8.30 uur. Niet bepaald een tijdstip dat een eigenaar van een restaurant de deuren opent om bezoek te ontvangen. Bennie Buitenhuis van Auberge ’t Asje in Dalfsen en voorzitter van Industriële Club Dalfsen (ICD) maakt echter graag een uitzondering voor collega Paul Maas van Kring Raalter Werkgevers (KRW). Als volslagen vreemden schudden ze elkaar de hand, maar bij het vertrek worden de eerste afspraken gemaakt en uitnodigingen toegezegd. “Het is lastig om nu diep op bepaalde onderwerpen in te gaan, maar dat we van elkaar kunnen leren, staat vast!”, roepen ze in koor.

Hoe vinden jullie het om zo aan elkaar te snuffelen?
KRW: “Superleuk. Met de gemeente Raalte zijn we laatst al bij de gemeente Dalfsen geweest. Daar hebben ze een aantal bedrijfsprocessen voor ondernemers beter voor elkaar. Er ligt niet direct een lijntje naar elkaar, maar we hebben het al langer op onze planning staan meer te kijken bij de buren, zoals Zwolle, Deventer, Nijverdal en zeker ook Dalfsen.”
ICD: “Ook erg leuk. Het helpt ons aan een nieuwe blik uit een andere richting. Momenteel haal ik veel informatie op bij het voorzittersplatform Vechtdal waar MKB en VNO-NCW samen optrekken. Daar kom ik interessante dingen tegen die ik met de leden kan delen. Zo werd laatst iets verteld over familiebedrijven en dat de provincie een subsidiepotje heeft. Hebben we toch twee bedrijven mee op weg geholpen.”

Hoe verhouden de ledenaantallen zich tot elkaar en zien jullie iets in de macht van het getal?
ICD: “We tellen 35 bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Voorwaarde is dat je tenminste vijf medewerkers in dienst hebt. In de gemeente Dalfsen hechten we waarde aan het lokale aspect, dus ook Lemelerveld en Nieuwleusen beschikken over een eigen ondernemersvereniging. Het is een mix van gezelligheid en praten over serieuze zaken. Ook al zijn we niet groot, we worden wel voor vol aangezien. De gemeente wordt ook niet blij als tien bedrijven besluiten om naar Zwolle te gaan…”
KRW: “Bij ons staat de teller momenteel op 268 leden en het streven is om de driehonderd aan te tikken. Het accent ligt enerzijds op netwerken en anderzijds houden we ons als bestuur ook veel bezig met belangenbehartiging. Zo zijn we intensief in gesprek met de gemeente Raalte. Persoonlijk vind ik wel dat het veel op het bestuur aankomt om ergens de schouders onder te zetten. Ik zou willen dat de leden nog meer betrokkenheid tonen. Wellicht moeten we hier ook meer naar vragen en ruimte voor geven.”

ICD: “Wij proberen te besturen en het niet altijd voor de leden te regelen. Er wordt veel in commissies vergaderd over specifieke onderwerpen en daarbij hoeft geen bestuurslid aanwezig te zijn.”
KRW: “Dat is wel een goede formule. We hebben wel groepjes die zich bezig houden met collectieve inkoop energie of glasvezel en die doen goed werk. Maar we hopen dat dit een aanzet is tot een structuur.”

Wat zijn op dit moment de grootste uitdagingen voor jullie ondernemersverenigingen?
ICD: “De problematiek met de vliegroutes van Lelystad Airport speelt heel erg, met name voor toerisme en recreatie.”
KRW: “Dat leeft bij onze leden een stuk minder.”

ICD: “En natuurlijk de plattelandswegen en verkeersaders.”
KRW: “De N35 blijft een issue. Wat ik daar heb gemist, is een brede samenwerking van Wierden tot Wijthmen. Zoals ik het zie, is de aanpak van nu een kwestie van het probleem verschuiven totdat het is opgelost.”

KRW: “Misschien heb je gelezen dat Raalte in Overijssel op de 25ste plek staat qua ondernemersvriendelijkheid. En er zijn 25 gemeenten… Dat blijft natuurlijk wel een dingetje.
ICD: “Dat probleem ervaren wij niet. Wij hebben hier meewerkende en vooruitdenkende ambtenaren.”
KRW: “Het gemeentebestuur van Raalte wil daar zeker ook naar toe. Dat willen ze samen met ons oppakken. Inmiddels zijn we een jaar op stoom met een taskforce waarin ondernemers en gemeente samen werken aan verbeteringen. Er zijn ook al forse stappen gezet. We zijn er nog niet, maar er is wel vertrouwen dat we een stabiele top 10 positie in deze ranking gaan bereiken.”

Wat gaat er heel goed?
KRW: “We zijn tevreden over de opkomst voor onze vergaderingen. Iedere keer nemen zo’n tachtig tot honderd leden de moeite om te komen. En wat zeker heel positief is, is de intentie van de gemeente om waar mogelijk in aanbestedingen meer lokaal te gunnen.”
ICD: “Hey, dat is wel een interessant onderwerp voor ons. Wil ik graag eens meer over weten. Onze opkomst is bijzonder goed, bijna honderd procent en we zijn momenteel erg blij met de betere communicatie met onze leden dankzij de nieuwe website.

Als de afspraken zijn gemaakt om over en weer een uitnodiging te versturen bij activiteiten of vergaderingen aan te haken, komt aan het eind nog even een belangrijk thema op tafel. In Dalfsen blijkt namelijk geen stukje bedrijventerrein meer verkrijgbaar en het wordt tegenwoordig alleen maar moeilijker omdat de provincie de aandacht met name wil verleggen naar de grotere plaatsen. Maas: “Dat is wel een belangrijk thema. Op gemeentelijk niveau wordt er onderling wel over gesproken, maar als ondernemersverenigingen doen we dat eigenlijk niet.”

Delen:

Deel dit artikel!