Regio Zwolle en gemeente Raalte zetten met ondernemers in op duurzame samenwerking

Dennebos Flooring is blij met uitgebreide ondernemersdienstverlening 

De meeste ondernemers – misschien wel meer dan negentig procent – zijn eigenwijs, eigengereid of op z’n minst eigenzinnig. Ga bij jezelf maar na in welk hokje je het best past… Is dat een constatering met een negatieve lading? Nee, integendeel zelfs! Het maakt ondernemers tot wat ze zijn en het is zelfs de belangrijkste drijfveer om überhaupt te kiezen voor het ondernemerschap. Dit betekent overigens niet dat je overal alleen voor staat!

De ondernemersdienstverlening staat in deze streek namelijk op een behoorlijk hoog niveau. Een aantal jaren geleden is in het gemeentehuis van Raalte echt een knop omgegaan en is zwaar ingezet op het begeleiden van en samenwerken met ondernemers. “Dit heeft zeker z’n vruchten afgeworpen. We horen overal om ons heen dat de ondernemersdienstverlening aanzienlijk is verbeterd”, stelt Sander Doedens, adviseur werkgeversdienstverlening bij de gemeente Raalte vast. “Klopt!”, bevestigt Klaas Feenstra, voorzitter van Kring Raalter Werkgevers. “Het is veel beter afgestemd op de behoeften van het bedrijfsleven. Mijn voorgangers hebben er flink aan getrokken en het is nu tijd om het met elkaar naar ‘the next level’ te tillen.”

Dat volgende, hogere niveau kan op allerlei manieren worden bereikt. Onder andere ook door de expertise op het gebied van innovatie in te roepen van instanties als Kennispoort Regio Zwolle. Of door het UWV in te schakelen voor een Bedrijfsadvies Inclusieve Organisatie om jezelf aan een nieuwe groep arbeidskrachten te helpen en tegelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Of door via Upgrade Jezelf van Regio Zwolle een steuntje in de rug te krijgen bij de ontwikkeling van jouw medewerkers. Hoe kijkt het bedrijfsleven nu naar al die initiatieven? We nemen de proef op de som bij Dennebos Flooring in Raalte, de producent van parketvloeren voor o.a. retail, interieurbouw en architecten. Hij kan vooral meepraten als het gaat om het thema arbeidsmarkt. “Het is geen verrassing, maar de laatste jaren is het ontzettend lastig om aan goed personeel te komen. We waren eerst afhankelijk van een uitzendbureau, maar nu doen we rechtstreeks zaken met de gemeente”, aldus directeur Erwin Olde Bekkink die inmiddels naar volle tevredenheid een statushouder uit Eritrea aan het werk heeft.

De liefde is hier duidelijk wederkerig blijkt uit de woorden van Doedens: “Dennebos heeft in het verleden aangetoond te willen investeren in sociale ontwikkeling.” Olde Bekkink vult graag aan: “We hebben enige ervaring op het gebied van werkbegeleiding. Dat is te danken aan het feit dat we ooit een aantal medewerkers van Larcom hebben overgenomen. Vanuit die tijd hebben we nog steeds mensen in dienst met ervaring op het gebied van werkbegeleiding.”

De warme contacten en korte lijntjes met zowel gemeente als Regio Zwolle betalen zich echt uit. Wist je bijvoorbeeld dat bedrijven een kandidaat eerst even kunnen laten meelopen zonder dat hij/zij de uitkering verliest? En wist je dat de gemeente Raalte in 2023 zelfs de lokale verordening heeft aangepast om ondernemers te stimuleren mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan te trekken. Dit kan bijvoorbeeld met een subsidie als de werkgever meer tijd nodig heeft om een inwoner in te werken. Ook is een proefplaatsing mogelijk van acht weken met daarbij de voorwaarde dat daarna wel een aanbod komt voor een dienstverband van tenminste zes maanden. 

Mbo-traineeship

Olde Bekkink vindt dat het bedrijfsleven hier zeker ook een inspanningsverplichting heeft. “Op het moment dat je iemand laat meelopen met een collega is het logisch dat er minder werk wordt verzet. Eerst kost het tijd en energie, maar als het goed is, ga je er later de vruchten van plukken omdat je iemand aan je hebt gebonden.” Als kersvers voorzitter van Kring Raalter Werkgevers is Feenstra natuurlijk geïnteresseerd in de verschillende ondernemersverhalen. Zelf ziet hij ook de meerwaarde in van een warm contact tussen bedrijven onderling, eventueel via de gemeente. Zo kan iemand die bij Dennebos Flooring uiteindelijk niet uit de verf komt wel van waarde zijn voor een ander bedrijf. “Het is goed om dit binnen ‘Raalte geeft ruimte’ te bundelen en beter op elkaar af te stemmen.” 

Dat kan tijdens de arbeidsloopbaan, maar ook eerder, meldt Feenstra. “Binnen ‘Raalte geeft Ruimte’ is een mbo-traineeship van anderhalf jaar gelanceerd. Speciaal voor mbo’ers die niet goed weten welke afslag op de arbeidsmarkt ze moeten nemen. In periodes van zes maanden kunnen ze dan eerst bij verschillende werkgevers in en rond Salland aan de slag.”

Delen:

Deel dit artikel!