Van koudwatervrees naar technologische voorsprong: innovatie in de industrie

Rabobank en Perron038 lanceren klantprogramma Procesinnovatie & Robotisering

“Ach, het gaat goed zoals het nu gaat. Die automatisering komt wel een keer.” We horen het sommige ondernemers uit de maakindustrie zeggen. Traditie, vakmanschap en liefde voor het ambacht gaan hier hand in hand.. Toch is het essentieel dat ze meegaan met de tijd en investeren in procesoptimalisatie. Want: de weg naar duurzame groei loopt via innovatie en robotisering. Rabobank en Perron038 willen je graag helpen!

Rabobank Midden Oost Nederland en innovatiecentrum Perron038 in Zwolle zijn een samenwerking aangegaan. Het doel is ondernemers in de maakindustrie in Zwolle en het ommeland (dus ook Salland!) te assisteren bij de adoptie van nieuwe technologie. Duran Vonck van Rabobank: “Vorig jaar september zijn we partner geworden van Perron038. Het geeft ons de kans om te laten zien dat we niet alleen op financieel gebied van toegevoegde waarde zijn.” Het partnerschap is eigenlijk de bevestiging van de warme contacten die er al eerder waren. “We onderschrijven de aandacht voor het thema technologie en gaan hierover met onze klanten in gesprek. Waar mogelijk introduceren we ze ook bij Perron038”, aldus de accountmanager grootzakelijk. Los van die betrokkenheid zijn de twee ook samen ‘in business gegaan’ met de lancering van het klantprogramma Procesinnovatie & Robotisering. Regionale ondernemers in de maakindustrie kunnen dan kennismaken met innovatie en de mogelijkheden in hun specifieke bedrijf. Op 7 november is de kick-off van het programma waarbij tien regionale ondernemers aanhaken. “Het gaat om bedrijven van enige omvang die inzien dat innovatie erg belangrijk is. En alleen maar belangrijker wordt in de wetenschap dat de arbeidsproductiviteit omhoog gaat en er tegelijk steeds minder handjes zijn…”, stelt Duran. Het gaat om circa zes bijeenkomsten en het mooie is dat de betrokken ondernemers een traject ingaan voor hun eigen bedrijf en tegelijk van elkaar leren. Een spannend traject natuurlijk en hij begrijpt dan ook dat sommige ondernemers last kunnen hebben van koudwatervrees. “Maar innovatie, ambacht en productkennis kunnen in de maakindustrie prima hand in hand gaan. Wil je mee met de kostprijs in de markt en heb je de ambitie om te groeien, dan is innovatie een voorwaarde. Lukt je dit niet, dan kan het in de nabije toekomst zelfs jouw bestaanszekerheid aantasten.”

SOMonline_Rabobank_Laurens Rouvoet

Laurens Rouvoet is als programmamanager aangesteld om het geheel in goede banen te leiden. Dat ze bij hem zijn uitgekomen, is niet vreemd. De techneut, onderwijskundige en directeur van TIEN Innovatie wordt door de industriële bedrijven ingeschakeld vanwege zijn ruimte ervaring met technologische ontwikkeling en innovatie. Ook begeleidt hij onderzoek bij Hogeschool Windesheim. Als we hem spreken, zit hij in de afrondende fase van de voorbereiding. “Het programma staat op hoofdlijnen. Het is nu een kwestie van verfijnen. Ik ben overtuigd dat de combinatie van workshops, het delen van ervaringen en een stuk maatwerk succesvol gaat zijn. Zeker als het stukje maatwerk voortkomt uit een analyse van de huidige situatie in het bedrijf. Het is een mooi programma waarmee we bedrijven echt verder helpen.”

De werkvloer

Een sterk punt van het programma is dat het niet alleen een feestje van de directie of het managementteam is. “Het is logisch dat je in het voortraject met de beslissers om tafel gaat, maar we gaan zeker ook met de medewerkers in gesprek. Het is namelijk essentieel dat innovatie landt bij mensen van de werkvloer. Het gaat veel dieper dan een robot neerzetten. Het gaat om visie op het optimaliseren van processen, onder andere door automatisering en mogelijk ook robotisering”, aldus Laurens die het richting ondernemers graag omschrijft als een investering. “Dit programma biedt waardevolle inzichten, versterkt je netwerk en zorgt dat nieuwe kennis en technologie direct bijdragen aan de groei en waarde van je bedrijf.” Het klantprogramma Procesinnovatie & Robotisering is eindig. De bedoeling is dat de deelnemers daarna zelf met de aangereikte tools en het netwerk aan de slag gaan. “De eerste stappen naar innovatie zijn vaak het belangrijkst. Dit programma helpt je die stappen te zetten zodat jouw bedrijf klaar is voor een toekomst vol groei en nieuwe mogelijkheden. Samen kijken we al vooruit naar wat de volgende stap kan zijn”, besluiten Duran en Laurens.

Heb je interesse in of wil je meer informatie over het klantprogramma Procesinnovatie & Robotisering? Neem dan contact op met Laurens Rouvoet, programmamanager Perron038 (06 2842 9605 of info@perron038.nl) of Duran Vonck, accountmanager grootzakelijk Rabobank (06 2039 4135 of duran.vonck@rabobank.nl).

Delen:

Deel dit artikel!