Brommers of huuze kiek’n bij makelaar Erik Baltes
Noem het toeval of noem het voorbestemd. Als makelaar Erik Baltes in 2016 bezig is zijn zaak aan de Grotestraat te schilderen, loopt brommerverzamelaar Jacob van Lindenberg voorbij. “Wat ga je met die entresol doen?”, is de vraag. Jacob moet nog een paar brommers kwijt en denkt dat de voertuigen een goede ijsbreker zijn voor de makelaar. Het is het begin van Eriks passie. “Iedere brommer heeft een verhaal.”
Tientallen brommers in een makelaarskantoor. Het is niet de meest logische combinatie. Eriks vrouw Janny denkt dan ook dat hij knettergek is geworden als hij met het idee thuiskomt. Maar als Erik iets in zijn hoofd heeft, gaat het er niet zomaar uit. Niet veel later komen de eerste brommers uit het museum van Jacob van Lindenberg dan ook het kantoor in. “En we zagen meteen dat het aansloeg. Mensen zaten tegenover op het terras en kwamen ‘gewoon’ even kijken. Het bleek al snel dat iedereen een verhaal over brommers heeft”, vertelt Erik. En ook bij hem is weer een vuurtje gaan branden. Want toen Erik een jaar of zestien was sleutelde hij maar wat graag aan zijn eigen brommer. En met al die brommers iedere dag onder zijn ogen, komt de passie al snel terug.
Als Jacob een jaar later zijn brommers weer uit het kantoor wil halen, gaat dat dan ook niet meer zomaar. Erik is verknocht geraakt en wil graag een aantal brommers overkopen. Het is het begin van een verzameling die inmiddels zo’n 25 exemplaren kent. Van Zundapps tot Kreidlers en van Puchs tot Tomos, iedere brommer heeft volgens Erik een verhaal.
“Zo kocht ik ooit een Zundapp met een sticker van Aanstoot uit Holten. Dan weet je dat de brommer uit deze regio komt, dat is het allermooist. Daar zoek ik de brommers ook op uit, ze moeten een verhaal hebben.”
Pure ontspanning
Ook zijn vrouw Janny is inmiddels aangestoken met het virus, op een soort Annie de Rooij-brommer sjeest ze samen met Erik door het Twentse en Sallandse landschap. Want hoewel het natuurlijk mooi is om naar de voertuigen in zijn kantoor te kijken, het rijden erop is nog een stuk mooier. “Daar nemen we helaas veel te weinig de tijd voor”, zegt Erik. “Maar nu het mooie weer aanbreekt hebben we ons wel voorgenomen om vaker met de brommer op pad te gaan. Als we toeren vind je namelijk helemaal die ontspanning.” Het liefst maken ze de tocht naar Kasteel Verwolde in Laren, waar de twee vijf jaar geleden ook getrouwd zijn. “Op die plek vind je daadwerkelijk rust, je kan daar zelfs gek worden van de stilte.”
Maar niet alleen het rijden maakt deze hobby zo mooi. Ook voor de handel kan je Erik bij wijze van spreken ’s nachts wakker maken. “Laatst had ik een prachtige brommer met een hoog stuur in Franeker gezien. Mijn zoon Jorik heeft inmiddels ook de smaak van brommers te pakken, dus we zijn met z’n tweeën in de speciaal aangeschafte bus die kant op gegaan om die brommer op te halen. Je komt ergens waar je nog nooit bent geweest en je hebt een vader-zoon momentje, dat is toch prachtig?” Ook hier is het verhaal weer belangrijk, want op deze brommer werd in Nijverdal en omstreken veel gereden. “Die herkenning, dat is waar ik altijd naar op zoek ben. Daarvoor komen de mensen binnengelopen en dat brengt voor mij als makelaar de gesprekken makkelijk op gang. Laatst stond hier een man van een jaar of tachtig met een wandelstok in de zaak. ‘Precies zo eentje had ik vroeger ook’, vertelde hij mij. Je ziet iemand dan weer even stralen, dat is helemaal top.”
Goede combinatie
En wie het zo bekijkt, ziet dat makelen en brommers misschien wel helemaal niet zo’n gekke combinatie is. “Ik wil altijd de beste deal voor mijn opdrachtgever maken. Daarom loop ik ook hard voor die laatste puntjes op de i of die laatste duizend euro. Het begint net als bij de brommers allemaal met een verhaal. Of het nu gaat om een particulier of een ondernemer. Het gaat om hun verhalen, waar ik dan weer wensen aan kan koppelen.” Uiteindelijk draait het bij Erik dus allemaal om de beste deal. Of het nu gaat om brommers of de aan- of verkoop van een huis of bedrijfspand voor zijn klanten. En dat die twee aspecten samenkomen laten de posters op de ruiten van zijn zaak wel zien: ‘Tied vuur huuze of brommers kiek’n?’.
SOM’s passie
Niets ten nadele van mensen die in loondienst arbeid verrichten, maar ondernemers staan bekend als hardwerkende mensen. Een 36-urige werkweek, daar lachen ze om. 40 uur is standaard en meestal wordt het wel 50 of 60 uur. Of zelfs nog meer. En klagen, dat doen ze amper. De grote vraag is natuurlijk hoe ze het volhouden. In deze rubriek ontrafelen we iedere editie het geheim van de smid: hoe maakt de ondernemer in zijn of haar spaarzame vrije tijd het hoofd leeg? Erik Baltes, eigenaar van Baltes Makelaars in Nijverdal, vindt die ontspanning in zijn passie voor brommers.