Efficiënter energie gebruiken? Sla stroom op in een batterij!

Bewaar en bespaar met Assink Weustink

Energie opwekken met zonnepanelen is één ding, maar wat als je meer opwekt dan je kan gebruiken? In zo’n geval kan energieopslag uitkomst bieden. Daarnaast is het een goede oplossing als je geen (extra) capaciteit via de energieleverancier kunt krijgen. Dankzij een batterij gebruik je energie namelijk wanneer jij het nodig hebt. Wilco Gol, directeur van installatiebedrijf Assink Weustink: “Er zijn nu voor elke situatie écht goede installaties beschikbaar.” 

Ze zijn er natuurlijk al jaren, batterijen om energie in op te slaan. Maar bij Assink Weustink, een installatiebedrijf met vestigingen in Raalte en Nijverdal, waren ze een tijd lang sceptisch. “In het verleden was niet elke pilot even succesvol. Er waren bijvoorbeeld veel storingen of er ging heel veel energie verloren bij het laden en ontladen van een batterij. Daardoor was het hebben van zo’n batterij vaak niet zo gunstig”, legt directeur Wilco Gol uit. “Maar nu hebben we leveranciers gevonden die ons écht enthousiast maken. Zij plaatsten een aantal jaar geleden al batterijen bij klanten en daar is de werking echt bewezen. We hebben genoeg goede resultaten en tevreden klanten gezien.”  

Juist in deze tijd is het een enorme uitkomst voor veel bedrijven en particulieren. “We hebben te maken met energieschaarste”, legt Wilco uit. “Bij veel energiebedrijven mag je geen energie meer terugleveren op het net. Of bedrijven krijgen geen continuïteit in hun energiecapaciteit. Dat is een probleem, want dat staat groei in de weg. Een extra machine laten draaien is geen optie meer, dus het productieproces kan niet worden vergroot.” Dankzij het plaatsen van batterijen is die bedrijfszekerheid er wel. Overtallige capaciteit van zonnepanelen kan worden opgeslagen en later worden gebruikt. Bij dynamische contracten kan een batterij zelfs zorgen voor winstgevendheid. “Als de energietarieven heel hoog zijn, laat je de batterij natuurlijk leeg. Maar op het moment dat de tarieven laag zijn, laad je de batterij juist weer op. Deze energie kan je op een gunstig moment gebruiken en dat kan veel geld schelen.”  

 De energieopslag die Assink Weustink levert is zo slim ontworpen, dat er een energiemonitoringssysteem (EMS) is ingebouwd. “Het apparaat rekent voor je uit wat het meest gunstige moment is om energie op te slaan. Daarnaast kun je het ook zelf regelen via de bijbehorende applicatie.” Grote verbouwingen zijn vaak niet nodig, voor bepaalde batterijen is een voedingskabel en netwerkkabel genoeg. “In dat geval is het echt plug & play”, legt Wilco uit.  

Oplossingen voor thuis

 De batterijen zijn schaalbaar en modulair en kunnen daardoor in het bedrijfspand staan. Ook zijn er oplossingen voor buiten mogelijk. Wilco: “Voor verzekeraars en veiligheidsinstanties is energieopslag nog vrij nieuw. Daarom wordt er bij grote en complexe situaties met bevoegd gezag gesproken.
De opslagsystemen bevatten een zogeheten Lithium ijzerfosfaat batterij. Deze zijn niet brandbaar, maar volgens de EOS-normen moeten systemen wel aangesloten zijn op een brandmeld- en brandblusinstallatie. Als die installatie niet in een gebouw aanwezig is, zal deze er eerst moeten komen. Een flinke investering, waardoor het soms een betere optie is om de batterij buiten neer te zetten. Voor iedere situatie is in elk geval een oplossing.” Volgens Wilco is energieopslag een uitkomst voor iedereen, elektrificatie gaat namelijk de komende jaren gewoon door, energienetwerken worden steeds meer op de proef gesteld en terugleveren wordt belast. En dat geldt niet alleen voor bedrijven. Daarom levert Assink Weustink ook thuisbatterijen. “Als je nu nog zonnepanelen wil aanschaffen is zo’n thuisbatterij een goede optie. Je hebt dan namelijk geen omvormer voor de zonnepanelen nodig, je sluit de panelen gewoon aan op de omvormer van de energieopslag.” Thuis kan energie worden opgeslagen voor bijvoorbeeld de nachten of voor momenten dat stroomprijzen pieken. Assink Weustink denkt graag met je mee, ontzorgt je en verzorgt de installatie. Doordat het bedrijf onlangs SCIOS-gecertificeerd is kunnen zij ook inspecties uitvoeren. Natuurlijk vraagt zo’n batterij een flinke investering, maar voor bedrijven is het nu al rendabel. Er zijn genoeg redenen om voor energieopslag te kiezen. “Zeker als je daardoor een extra machine kan laten lopen.”
De terugverdientijd voor particulieren hangt volgens Wilco af van verschillende factoren. “Bij een vast energiecontract duurt het een stuk langer dan bij een dynamisch contract. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die een batterij aanschaffen vanwege de duurzaamheidsredenen. En ook dat is zeker wat waard.”

 

Assink Weustink      |    Overkampsweg 18   |   Raalte   |   0572 36 33 55    |    info@assinkweustink.nl     |   www.assinkweustink.nl     

Delen:

Deel dit artikel!